Намерени са 25 контейнера с италиански боклук на Пристанище Варна

...
Намерени са 25 контейнера с италиански боклук на Пристанище Варна
Коментари Харесай

Намерени са 25 контейнера италиански боклук на Пристанище Варна -Запад

Намерени са 25 контейнера с италиански отпадък на Пристанище Варна – Запад, съобщи кореспондент на Днес +.

Това стана ясно през днешния ден на брифинг в Районна Прокуратура Варна.
Боклукът е дошъл в България на 9 Октомври 2019 година и е бил в режим краткотрайно депозиране от 90 дни. След приключване на този период, отпадъците към момента са с неразбираемо предопределение и следва да се обясни повода, заради която не са изнесени от пристанището след този период.

Получен е сигнал на 16 януари 2020 година за нелегално ръководство на боклуци в пристанището в Районна прокуратура Варна.
На място е изпратен екип с прокурор, чиновници на ОД на Министерство на вътрешните работи Варна, ДАНС и Регионална инспекция за опазване на околната среда, с цел да се извърши инспекция на място.

„ Изпращач на контейнерите е италианската компания „ Дентиче Пантелоне “, която е със седалище в Авелино, Италия, а товарът е изпратен с транспортен съд към пристанище Варна от пристанище Салерно.
Получател на контейнерите по документи е българската компания „ Блационе “ ООД, със седалище в София, чийто предмет на активност съгласно Търговския указател е събиране, преправка и търговия с битови боклуци. Управител на сдружението е Блаже Игнатовски, а съдружници са двама италиански жители, както и е вписано и сдружението „ Юпитер Секюрити “
В момента текат инспекции, дали компанията има лиценз за преправка на боклуци дали отпадъците подхождат на дадената лицензия, в случай че такава има
Контейнерите складирани в Пристанище Варна Запад и след приключване на 90 дневния период, те към момента са там и не е ясно “ съобщи наблюдаващият прокурор по случая Невена Илиева.

Тя добави още, че след приключване на този 90 дневен период, получателят е трябвало да даде направление къде тъкмо би трябвало да се транспортира този товар, само че такива дейности и досега не са осъществени.

След изработен първичен оглед на товара, е открито, че той не дава отговор на описаното по документи – каучук, гума и пластмаса, а има съществуване на дърво, стъкло и текстил.
Предстои експертиза, която да откри, дали целият товар е формиран от същите битови боклуци.

Издадени са инструкции за цялостна инспекция към всички проверяващи органи и не престават процесуално- следствените дейности. Образувано е досъдебно произвеждане.
Към сегашния миг не са провеждани разпити на очевидци или на лица, които са свързани с товара – изясни Невена Илиева.
Тя добави, че след експертизата, ще стане ясно и ще бъдат подхванати тези дейности.

Геновева Михайлова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР