Намаляват с три дни карантината за болните от Ковид -19,

...
Намаляват с три дни карантината за болните от Ковид -19,
Коментари Харесай

Председателят на столичните джипита: Закъсняха с решението за карантината, новият щам е по-лек от грип

Намаляват с три дни карантината за болните от Ковид -19, а за имунизираните против болестта изолацията отпада. Това решение на здравните управляващи влиза в действие от на следващия ден.

" Това решение е закъсняло, натовари се ненужно Националният застрахователен институт и хората да седят у дома - един от претекстовете да не се изследват и да заобикалят контакт със здравните управляващи. Новият вариант протича напълно абортивно, въпреки че при избрана група циркулират старите варианти. Редно е епидемиологът, който назначава карантината, да дефинира карантината, тъй като старите варианти протичат повече от 10 дни, даже 14. Но новите - няколко дни, даже без температура ", сподели ръководителят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари доктор Георги Миндов пред BGonAir.
Според него новият вариант се кара по-леко от елементарния грип. " Хората с хронични болести карат по-тежко Ковид-19, без значение дали са имунизирани или не. Това, което следя в моята процедура - тези, които са имунизирани тази година, не се разболяват. Предимно боледуват хора, които са с две дози от предходната година. Проблемът е, че ни не разрешиха да имунизираме лица, които са отвън пациентската ни листа, както и на медицинските центрове. Ние сме ги платили тези ваксини, само че за какво не ги използваме ", добави доктор Миндов. И напомни, че сме най-ниско имунизираната страна в Европа.

" В последния пик показахме по-ниска болни от Гърция, въпреки че те имат над 70% обсег, ние имаме 30%. Към 1 млн. души са здравно неосигурени. Тези хора сега са в безтегловност, за тях не се приказва въобще какво се случва. До април месец можехме да имунизираме както лица от отвън пациентските листи, по този начин и неосигурени ", акцентира ръководителят на Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари. По думите му бързите антигенни проби, които бяха обещани от понеделник, още не са в действие.

" Аз всеки ден съм контактен с по няколко индивида, които са инфектирани. Хората, които са имунизирани 60 дни обратно, надали ще заболеят. Не знам за такива случаи. По-скоро може да се разболее някой, който е имунизиран, само че не е направил цялостния имунен отговор ", безапелационен е доктор Георги Миндов.

Той е срещу премахването на маски в здравните заведения.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР