Намаляването наполовина на консумацията на месо и млечни продукти е

...
Намаляването наполовина на консумацията на месо и млечни продукти е
Коментари Харесай

Доклад: Ограничаването на консумацията на месни и млечни продукти ще намали замърсяването на въздуха

Намаляването на половина на потреблението на месо и млечни артикули е един от методите, посредством които обществото може да понижи замърсяването на въздуха, реките и почвата с азот, като в същото време ограничи приноса му за смяната на климата, съобщи Пи Ей мидия/ДПА, като цитира отчет на Организация на обединените нации.

Азотът е безопасен газ в атмосферата, само че в композиция с О2 или водород се трансформира в замърсител, който поврежда околната среда, убива дивата природа и трови белите дробове. Освен това се трансформира в парников газ, който е 300 пъти по-силен от въглеродния диоксид.

Растенията се нуждаят от азот, с цел да се развиват, тъй че земеделските стопани употребяват тези химически съединения по полетата си, с цел да оказват помощ на своите култури, само че в процеса на работа се основават големи количества боклуци.

При сегашните практики 80 на 100 от разпръснатия азот не се усвоява от растенията, а изтича в околната среда, се споделя в отчета.

Миналата година в Обединеното кралство по този метод са били изхвърлени торове на стойност 3,5 милиарда английски лири (4,45 милиарда щатски долара), което се равнява на общия размер на дотациите за земеделие там, отбелязва ДПА.

Организация на обединените нации има за цел да понижи азотните боклуци с 50 на 100 до 2030 година и откриватели считат, че най-хубавият метод за реализиране на тази цел е всички групи да подхващат умерени дейности дружно, а не тежестта да падне върху един бранш.

Намаляването на потреблението на месо и млечни артикули до към 500 грама седмично, смяната на земеделските практики и потреблението на нови технологии, всичко това подкрепено от държавни политики, е най-хубавият метод да се забави приключването на токсични субстанции, които замърсяват реките и въздуха, който дишаме, настояват откривателите.

" Нека си признаем, че постигането на задачата за 2030 година е извънредно амбициозно ", споделя проф. Марк Сътън, съавтор на отчета и специалист по околна среда в Центъра по екология и хидрология на Обединеното кралство. " Ако желаеме да я реализираме, какви са другите способи за това?… Всички ние би трябвало да се замислим за избора си на храна. Той въздейства върху замърсяването на водата и климатичните промени. Така че всички би трябвало да дадем своя принос ".

Учените от цяла Европа, ръководени от английския център, проучват 144 сюжета, включващи разнообразни равнища на амбициозност в избрани браншове. Те обаче се стопират на 12, които дават отговор на задачата за 50% понижаване на азотните боклуци.

Установено е, че намаляването на месото и млечните артикули на половина, за разлика от веганството, работи най-добре в композиция с други ограничения. Сред тях са по-малко разхищаване на храни от страна на търговците на дребно и потребителите,  стимулиране на популацията от страната държавните управления да вършат по-устойчив избор на храни и други

Животновъдството е причина за 80% от излъчванията на азотни парникови газове в Европа, като въздействието на говеждото месо е 25 пъти по-голямо от това на зърнените култури.

Ако хората употребяват по-малко говеждо месо, това значи, че ще се понижи броят на кравите. Това пък ще докара до повече пространство за развъждане на храна за хората, а не за животните. В момента 40 на 100 от земеделската земя в Европа се употребява за изхранване на добитъка.

Растителните диети изискват по-малко земя и торове, понижават потреблението на сила и усилват устойчивостта ни към актуалните многочислени рецесии: хранителна, енергийна и климатична, споделя доктор Адриан Леип, академик в региона на околната среда в Европейската комисия и водещ редактор на отчета. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР