Намаляването на замърсяването от фармацевтичния и селскостопанския сектор е от

...
Намаляването на замърсяването от фармацевтичния и селскостопанския сектор е от
Коментари Харесай

ООН предупреждава: Замърсяването е благоприятно за супербактериите

Намаляването на замърсяването от фармацевтичния и селскостопанския бранш е от значително значение за битката с разпространяването на устойчиви на медикаменти супербактерии, които могат да убиват до 10 милиона души годишно до 2050 година, предизвестява Организация на обединените нации в отчет за околната среда, представен от Франс прес. 

" Става все по-очевидно, че околната среда играе основна роля в развиването, предаването и разпространяването на антимикробна устойчивост (AMR) ", се показва в отчета.

Pollution from livestock farming, pharmaceuticals and healthcare are all critical contributors to the global rise of antibiotic-resistant bacteria - a problem previously associated with hospitals.
— RMIT University (@RMIT)
Въпросната устойчивост поражда, когато микроорганизми като бактерии, вируси, паразити или гъбички развият резистентност към антимикробни лекувания, на които преди този момент са били податливи.

Антибиотичната устойчивост е считана за опасност от Световната здравна организация (СЗО), която се притеснява, че светът върви към епоха, в която елементарните инфекции могат да стартират още веднъж да убиват.

[gallery]12051[/gallery]

Приблизително 1,27 милиона смъртни случая са директно приписани на резистентни към медикаменти инфекции през 2019 година съгласно Организация на обединените нации. До 2050 година броят им може да доближи до 10 милиона годишно. 

Тази устойчивост се предизвиква от несъразмерната приложимост на антибиотици, само че Организация на обединените нации показва и други, по-рядко изтъквани фактори: тя е тясно обвързвана с тройната планетарна рецесия на изменението на климата, загубата на биологично многообразие и природа, и замърсяването и отпадъците.

Замърсяването, изключително от фармацевтичната индустрия и селското стопанство, разрешава на антимикробните субстанции да попадат в околната среда, като се стартира от реките.

" Проблемът е сериозен, тъй като реките постоянно са източник на питейна вода. Става въпрос за тиха пандемия ", споделя микробиологът Джонатан Кокс от английския университет " Астън ", който не е взел участие в правенето на отчета. 

Организация на обединените нации от своя страна предлага набор от решения, ориентирани към секторите, които способстват за казуса. 

Към фармацевтичната промишленост да вземем за пример е насочен апел да обезпечи съответно ограничение и отнасяне на отпадъците и отпадните води. Експертите предлагат
лечебните заведения също да конфигурират специфични системи за филтриране на отпадни води и да обезпечават  изхвърлянето на медикаменти. Сред рекомендациите към селското стопанство е да бъдат преразгледани антимикробните ограничавания. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР