Намаляването на субсидиите хвърля партиите в ръцете на бизнеса Това,

...
Намаляването на субсидиите хвърля партиите в ръцете на бизнеса Това,
Коментари Харесай

Иво Христов: Важно е ЕП да съхрани социалната държава

Намаляването на дотациите хвърля партиите в ръцете на бизнеса

" Това, на което станахме очевидци в Европейски Съюз, е договорка сред Франция и Германия. Дали тя ще бъде одобрена в Страсбург след два седмици е под въпрос. Но в групата на ПЕС даже се чуха гласове тази договорка да бъде отхвърлена ". Това сподели евродепутатът от БСП/ПЕС Иво Христов пред БНР. Той разяснява, че кандидатурата на Урсула фон дер Лайен е неубедителна освен за левите, само че и в средите на ЕНП. По думите му тя не е политик с блестящо европейско минало, а по-скоро с неубедително минало в Германската политика. Христов добави че фактът, че се приказва за договорка е проблем, тъй като хората в Европа чакат решение на проблемите си, а са очевидци на това по какъв начин се разделят постове. Иво Христов разяснява още, че Европейският съвет, който сплотява държавните водачи на страните членки на Европейски Съюз, постоянно взема главните решения, както в тази ситуация с разпределението на постовете. " Този орган сподели на Европарламента, че е непотребен, спусна една контрактувана договорка за одобряване и погази правилото на водещите претенденти. Получава се даже по този начин, че от време на време не Съвета, а Френско-Германският тандем диктува политиката на Европейски Съюз ", сподели още евродепутатът. Според него е нужна промяна на европейските институции и съществена крачка е сдобиването на Екологичен потенциал с право на законодателна самодейност. " Не имам вяра, обаче, че ще успеем да прокараме такава огромна промяна. Важно е този Екологичен потенциал да запази обществената страна в Европа и да построи Европейския обществен дирек ", съобщи Иво Христов.

Иво Христов разяснява още, че България е могла да се възползва от опцията да предложи собствен претендент за някой от високите постове в Европейски Съюз, тъй като традицията изисква да има източноевропеец на един от тях. " Не го направихме, защото не ми е известно, министър председателят Борисов да е имал безапелационен претендент. Българските имена, които се спрягаха, се завъртяха по силата на разнообразни наднационални лобита ", изясни той.

В коментар за понижената партийна дотация на 1 лев на глас и последвалото писмо от Българска социалистическа партия до европейски посланици и институции, Иво Христов съобщи, че този въпрос ще бъде подложен и пред групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал. " Този ход хвърля партиите в ръцете на бизнеса, а кой бизнес би финансирал обществени хрумвания, които биха го обременили с заплащания към служащите си ", попита евродепутатът. По думите на Христов изборният развой в България е бутафорен, бизнесът е изцяло подвластен от страната и има съвсем цялостен надзор над медиите.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР