Намаляването на партийната субсидия на един лев узаконява политическият рекет,

...
Намаляването на партийната субсидия на един лев узаконява политическият рекет,
Коментари Харесай

Радан Кънев: Намаляването на партийната субсидия на един лев узаконява политическият рекет

" Намаляването на партийната дотация на един лев узаконява политическият рекет ", това съобщи в изявление за bTV определеният за евродепутат Радан Кънев.
По думите му " това ще върне страната ни към най-мрачните времена на връзка сред политиката и бизнеса. Става дума за непосредствено легализиране на феномена политически рекет. Всеки ден получаваме сигнали от бизнеса, че имат проблем, а през днешния ден желаят да бъде открито публично – въздействието на едрия бизнес върху властовите структури ", съобщи Кънев.
Той уточни, че в Европа не съществува американският модел на финансиране на партиите.
Според него това решение може да докара до очистване на опозицията, изключително на извънпарламентарнта и новите политически сили.
" Това е една неприкрита коалиция сред Движение за права и свободи и ГЕРБ. Къде те са публично в коалиция – съвсем на всички места в локалната власт. Какви избори идват – локални. Вървим към официализиране на обединението сред ГЕРБ и Движение за права и свободи, която символизира обръчите на олигарсите " добави Кънев.
По думите му, Ахмед Доган като мажоритарен притежател на „ ТЕЦ-Варна – може да финансира избрана партия. „ Ако Доган финансира ГЕРБ – ще получи по-лесно градоустройствени решения, съгласувания и разрешителни за новото си частно пристанище. Той към този момент получава доста елементарно всички тези съгласувания, той към този момент получава безмълвното единодушие на локалната власт. Моят извод е, че може към този момент предприемачът Ахмед Доган да финансира партия ГЕРБ ”, сподели той.
Кънев уточни, че като евродепутат ще зададе въпрос към Европейската комисия по този проблем. Той добави, че с ГЕРБ ще бъдат в едно политическо семейство в Европейския парламент –ЕНП.
" Това не пречи да имаме разнообразни възгледи за развиването на политиката в България и Европа. С всеки представител на Съюз на демократичните сили имаме много повече общо, в сравнение с с тези на ГЕРБ ", добави още той.
Междувременно водачът на парламентарната група на ГЕРБ доктор Даниела Дариткова разяснява, че " държавното управление предложи дотация от 1 лев предвид на публичните упования още от референдума през 2016 година. Извън Движение за права и свободи, която предложи 0 лв. дотация, никоя друга партия не е предложила нещо друго с изключение на 1 лев на глас. "  
Дариткова акцентира, че занапред щяло да се схваща дали 1 лев на глас е задоволителна сума партиите да действат, само че това щяло да стане след приемане на смяната т.е. практиката ще го покаже. А на въпрос на Нова телевизия какъв брой е минималната сума, с цел да действа една партия, прецизен отговор нямаше.
" Защо Българска социалистическа партия са извънредно толерантни към финансиране на акции от малоимотни лица, само че се тормозят от транспарантно финансиране от юридически лица ", попита Дариткова, откакто стана на въпрос, че ГЕРБ поддържа да има отворено финансиране т.е. дарения. На въпрос дали ще има описи кой може да подарява и кой не, на база ясни критерии, отговорът беше, че ще се уточняват текстовете през днешния ден (20 юни) в Бюджетна комисия в Народното събрание. Засега предлагането е всяка партия да си има свои критерии кой може да ѝ подари, само че щяло да има указател, с цел да се вижда кой и какво подарява. Досега единствено подаяние в границите на минималната заплата може да не се изяснява – т.е. какъв е произходът на парите.
Каква ще е оценката на въздействието на този нов закон – съгласно Дариткова по-голяма бистрота във финансирането на партиите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР