Намаляването на ДДС нарушава два основни принципа. Единият принцип е

...
Намаляването на ДДС нарушава два основни принципа. Единият принцип е
Коментари Харесай

Експерт: Промяната в ДДС е риск за бюджета

" Намаляването на Данък добавена стойност нарушава два съществени правилото. Единият принцип е за данъчно законодателство по средата на годината - оттова рефлектира върху бюджета и всичко обвързвано с разноските по бюджета. Второто е, че самият закон полза артикули и услуги, а не сектори, не полза ресторантьори ". Това сподели пред БНР Кирил Желев някогашен заместник-министър на финансите и някогашен шеф на Агенция " Митници ". Според него по тази причина са реагирали от всички сектори, тъй като се демонстрира клиентелистки принцип. Той изрече безпокойство, че в случай че се промени в този момент Данък добавена стойност, това ще сътвори риск за бюджета.
" Друго от значително значение е фрагментарният метод. Не бива да се преглежда един данъчен закон, без да се преглежда във взаимоотношение с цялото данъчно законодателство ", посочи Желев. По думите му предложенията на Българска социалистическа партия за понижение на Данък добавена стойност при облагане на артикули и услуги са по-справедливи.
Според Желев не трябва на тази мярка да се гледа като на антикризисна, подпомагаща бизнеса:
" Реално видяно, това дава опция за по-висока облага на целия този бранш на стопанската система. Данък добавена стойност е индиректен налог, който се заплаща от крайния консуматор. Ресторантьорите са единствено инкасаторите, които го събират. При косвеното данъчно облагане всичко това влиза в цената, а тя се заплаща от нас ".
Той предвижда главният резултат от това да е забавянето на повишаването на цените в сектора, тъй като ресторантьорите считат, че са изгубили в интервала, в който бяха наложително затворени, и ще търсят разновидности за наваксване на тези пропуснати изгоди с увеличени цени. 
Мнението на Желев за стремежи резултат от ръководещите да се изсветли този бизнес е, че " до момента изветляване на бранш с резултат от 10-11% не е настъпил в нито един от случаите ". 
Кирил Желев изрече съмнение, че ръководещите ще излязат с пояснение, че поради неприятна дисциплинираност на данъкоплатците се е сринал бюджетът и да се потърси взимане на заем.
Припомняме, че през днешния ден следобяд в Народното събрание Комисията по бюджет и финанси одобри на първо четене да бъде понижена ставката на Данък добавена стойност(ДДС) от 20 на 9% за ресторантьорите и за книгите. Против диференцирана ставка за налога са финансовият министър Владислав Горанов и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова.
Отхвърлени бяха предлогенията на Движение за права и свободи и на левицата за намалевие на налога за медикаментите и за детските артикули.
По-рано правната комисия в Народното събрание отхвърли предложенията на ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ за промени в Закона за Данък добавена стойност. Освен намаляването на ставката от 20 до 9% за ресторантьорите и за книгите, в общото предложение на ГЕРБ и на „ Обединени патриоти “ са и текстовете за ваучери за туризъм. Депутатът от НФСБ Валери Симеонов съобщи това в Народното събрание и добави, че към този момент се е опитал да се свърже с премиера Бойко Борисов, тъй като съгласно него ГЕРБ „ са се отметнали от опцията за подкрепяне на туризма с ваучери ". В текстовете са останали само ваучери за държавни чиновници за отмора в държавни бази.
Министърът на стопанската система Емил Караниколов се разгласи за разбор, който да дефинира дали да се трансформира политиката по Данък добавена стойност за всички браншове в стопанската система.
Според Караниколов в този момент е належащо понижаване на Данък добавена стойност като краткотрайна мярка в поддръжка на секторите, наранени най-сериозно от рецесията:
Вижте още:
Бюджетна комисия: 9% Данък добавена стойност единствено за ресторантьорите и книгите

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 20 май
 
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР