Намаляването на ДДС нарушава два основни принципа. Единият принцип е

Намаляването на ДДС нарушава два основни принципа. Единият принцип е ...

Експерт: Промяната в ДДС е риск за бюджета.

"Намаляването на ДДС нарушава два основни принципа. Единият принцип е за данъчно законодателство по средата на годината - оттам рефлектира върху бюджета и всичко свързано с разходите по бюджета. Второто е, че самият закон облага стоки и услуги, а не браншове, не облага ресторантьори". Това каза пред БНР Кирил Желев бивш заместник-министър на финансите и бивш директор на Агенция "Митници". Според него затова са реагирали от всички браншове, защото се проявява клиентелистки принцип. Той изказа опасение, че ако се промени сега ДДС, това ще създаде риск за бюджета.
"Друго от съществено значение е фрагментарният подход. Не бива да се разглежда един данъчен закон, без да се разглежда във взаимодействие с цялото данъчно законодателство", уточни Желев. По думите му предложенията на БСП за намаление на ДДС при облагане на стоки и услуги са по-справедливи.
Според Желев не бива на тази мярка да се гледа като на антикризисна, подпомагаща бизнеса:
"Реално погледнато, това дава възможност за по-висока печалба на целия този отрасъл на икономиката. ДДС е косвен данък, който се плаща от крайния потребител. Ресторантьорите са само инкасаторите, които го събират. При косвеното данъчно облагане всичко това влиза в цената, а тя се плаща от нас".
Той прогнозира основният ефект от това да е забавянето на нарастването на цените в бранша, защото ресторантьорите смятат, че са загубили в периода, в който бяха принудително затворени, и ще търсят варианти за наваксване на тези пропуснати ползи с увеличени цени. 
Мнението на Желев за желания ефект от управляващите да се изсветли този бизнес е, че "досега изветляване на сектор с ефект от 10-11% не е настъпил в нито един от случаите". 
Кирил Желев изказа подозрение, че управляващите ще излязат с обяснение, че заради лоша дисциплина на данъкоплатците се е сринал бюджетът и да се потърси вземане на заем.
Припомняме, че днес следобед в Народното събрание Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене да бъде намалена ставката на Данък добавена стойност(ДДС) от 20 на 9% за ресторантьорите и за книгите. Против диференцирана ставка за данъка са финансовият министър Владислав Горанов и председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова.
Отхвърлени бяха предлогенията на ДПС и на левицата за намалевие на данъка за лекарствата и за детските стоки.
По-рано правната комисия в парламента отхвърли предложенията на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за промени в Закона за ДДС. Освен намаляването на ставката от 20 до 9% за ресторантьорите и за книгите, в общото предложение на ГЕРБ и на „Обединени патриоти“ са и текстовете за ваучери за туризъм. Депутатът от НФСБ Валери Симеонов заяви това в парламента и добави, че вече се е опитал да се свърже с премиера Бойко Борисов , защото според него ГЕРБ „са се отметнали от възможността за подпомагане на туризма с ваучери" . В текстовете са останали единствено ваучери за държавни служители за почивка в държавни бази.
Министърът на икономиката Емил Караниколов се обяви за анализ, който да определи дали да се променя политиката по ДДС за всички сектори в икономиката.
Според Караниколов сега е необходимо намаляване на ДДС като временна мярка в подкрепа на секторите, засегнати най-сериозно от кризата:
Вижте още:
Бюджетна комисия: 9% ДДС само за ресторантьорите и книгите

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 20 май
 
 
 

Източник: actualno.com