Намаляването на болничните легла с 6000 предвижда проектът за Национална

...
Намаляването на болничните легла с 6000 предвижда проектът за Национална
Коментари Харесай

Намаляване на болничните легла с 6000 предвижда проектът за Национална здравна карта

Намаляването на болничните кревати с 6000 планува планът за Национална здравна карта, който е оповестен за публично разискване. 

Националната здравна карта е създадена на основата на 28-те Регионални здравни карти, които регистрират обезпечеността на всяка от административните области с медицински експерти, болнични кревати, високотехнологична инсталация и достъп до незабавна помощ.

32 913 кревати за интензивно лекуване са нужни за угаждане потребностите на популацията от болнична здравна помощ, се показва в документа. В момента общият брой на болничните кревати в страната е 38 803, като според според разбор на здравното министерство през предходната година са били нужни даже по-малко болнични кревати - 24 723. 

След приемането на Националната здравна карта Здравната каса ще може да избира с кои лечебни заведения да подписва контракти, в случай че на територията на дадена област има свръхпредлагане на дадена здравна услуга. 

Това ще значи, че в случай че съществуващият брой болнични кревати е задоволителен за дадената област, нови лечебни заведения няма да могат да подписват контракти със Здравната каса до актуализацията на Националната здравна карта, което ще се случва на три години. 

Конкретните критерии, по които НЗОК ще подписва контракт с лечебните заведения, ще бъдат записани в разпоредба на здравния министър. 

Проектът за Национална здравна карта планува още един общопрактикуващ доктор да има 1500 пациенти. Предвидено е лекарите специалисти да имат по 30 минути да прегледат пациент - те ще имат 6 часа работа с пациенти или не повече от 12 пациенти дневно и два часа за попълване на документи. 

Според документа на 1000 души би трябвало да има един ортодонт, а на 100 000 души - 180 медицински сестри. 

Предложения за промени могат да се дават до 23 май. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР