Намаляване на задръстванията и по-лесно преминаване през българо-турската граница, това

...
Намаляване на задръстванията и по-лесно преминаване през българо-турската граница, това
Коментари Харесай

Ето как ще съкратят опашките по границата с Турция

Намаляване на тапите и по-лесно прекосяване през българо-турската граница, това разискаха транспортните министри на двете страни. Срещата се организира на граничен пункт " Капъкуле ". Обсъдена беше и концепцията за създаване на нова железопътна линия сред България и Турция.

Основната цел на срещата беше да бъде решен казусът с големите опашки по пунктовете " Капъкуле " и " Капитан Андреево ", и чакането на границата с часове.

" Агенция " Митници " подписа контракт, следва осъществяване, а в границите на 2-3 месеца ще завърши построяването на две нови ленти за хладилни камиони, което съществено ще усили потенциала. Това ще стане или декември, или януари ", разясни министърът на превоза Христо Алексиев.

По данни на Агенция " Митници " от октомври предходната година до момента са обработени със 100 хиляди товарни камиона повече спрямо година по-рано.

" Трябва да задействаме построяването на Ро-Ро терминалната линия сред пристанищата Бургас-Карасу и да прехвърлим търговията на артикули да минава по нея. Така ще понижим натоварването на границата. Това е от извънредно значение, защото България е врата на Турция за Европа ", акцентира министърът на превоза на Турция Адил Караисмаилоглу.

Очакванията са поради Ковид рецесията и войната в Украйна трафикът по границата да продължава да се усилва.

" Колкото и да усилваме потенциала, този проблем не може да бъде решен, ще работим доста по-сериозно за различните, които са свързани с железопътен превоз и Ро-Ро ", добави Алексиев.

Министрите са разискали и актуализиране на подписаната още през 2006 година конвенция за жп връзката Свиленград - Капъкуле и за обслужване на гарата от турска страна.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР