Намаляване на разпространението и тежестта на протичане на коронавирусната инфекция

...
Намаляване на разпространението и тежестта на протичане на коронавирусната инфекция
Коментари Харесай

Отпадат всички задължителни ковид мерки в страната

Намаляване на разпространяването и тежестта на протичане на коронавирусната зараза се следи в страната, оповестяват от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Към сегашния миг няма да бъдат издавани заповеди за въвеждането на противоепидечмични ограничения. Досега спазваните ограничения бяха със период до през днешния ден.

Към 16 ноември 2022 година 14-дневната заболеваемост в страната е 69,62 случая на 100 хиляди население, като продължава регистрираният от средата на октомври спад в броя на новорегистрираните случаи.

Към днешна дата броят на приетите в болница с COVID-19 пациенти е 541, като 59 от тях са настанени в структури за интензивно лекуване. Натоварване на здравната система не се регистрира, има и спад с 20 % на броя новохоспитализирани хора на седмична база от началото на ноември.

С оглед навлизането в есенно-зимния сезон и на растежа на заболеваемостта от остри респираторни болести, районните здравни инспекции би трябвало да осведомят лечебните заведения и прецизно да наблюдават за спазването на ограниченията по предварителна защита и надзор на вътреболнични инфекции.

Министерството на здравеопазването продължава да следи развиването на пандемията и при регистриран напредък още веднъж ще се разиска въвеждане на противоепидемични ограничения с оглед запазване здравето на обществото и понижаване на въздействието на коронавирусната зараза върху здравната система, както и за недопускане едновременното епидемиологично разпространяване на две болести с пандемичен капацитет – грип и COVID-19.

Ваксинацията против COVID-19 и грип остава най-сигурният метод да се предпазим от тежко боледуване, хоспитализация и дълготрайни последствия за здравето.

Мерки против разпространяването на коронавирусната зараза в България бяха въвеждани от март 2020 година


Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР