Намалете темпото и внимавайте през първите дни, здравето ни е

...
Намалете темпото и внимавайте през първите дни, здравето ни е
Коментари Харесай

Срещу стреса от преминаване към летния часовник: душ от светлина сутрин

Намалете темпото и внимавайте през първите дни, здравето ни е свръхуязвимо.

Преди да си легнете тази вечер, сверете часовниците си по лятно часово време - прескочете един час, и когато и да се разсъните в неделя, ще сте в синхрон със промяната. Уж дребната смяна скоро няма да отпадне, нищо че Еврокомисията умува дали, по кое време и по какъв начин съюзът да замръзне или в зимно, или в лятно часово време и промяната да не ни подлага на стрес 2 пъти в годината - процедурата е дълга.

Мотивите за проверка са, че главният мотив за манипулирането на часовника - икономии на сила, не може да се потвърди, а медицинските изследвания и сводките на полицията демонстрираха, че

в първите дни

по летния

часовник

зачестяват

инсултите,

инфарктите,

злополуките,

трудовите злополуки и даже самоубийствата на фона на изостряне на меланхолия.

Мозъчните и сърдечни произшествия по принцип са по-чести в утринните часове. Като се добави и час по-ранно ставане, рискът пораства. За растежа на злополуките отговорността е на внезапното връщане към по-малко дневна светлина в часа, в който сядаме в колите, и “спящи ” ни още мозък.

Промяната

брутално се

намесва в

биологичните

ни ритми и

образуването

на хормоните

на съня и на

бдителността

За 2 седмици до месец организмът се приспособява към основания хормонален безпорядък, само че първите дни са тестване. Най-бавно и трудно е приспособяването за децата, работещите на смени и възрастните.

Всеки човек има персонално мнение дали е добре, или неприятно да се живее единствено по лятно или единствено по зимно часово време, а въпрос на политическо решение е кой вид да се избере, значимото е да се постави завършек на промяната 2 пъти в годината, сподели известният кардиолог доцент доктор Сотир Марчев.

За намаляване на физиологичния и душевен стрес медицината

предлага

техники,

известни като

джетлаг лекуване

Терминът е заимстван от британското разбиране за бързата промяна на чосови пояси при самолетните полети. На процедура със промяната на часовото време всички ставаме такива “пътници ”.

За по-предвидливите е съветът да опитат още преди смяната да изместват часовете си за лягане и ставане с 15-ина минути всеки ден, само че скоростта от 1 час за 4 дни за множеството хора е бърза. А и до понеделник няма по какъв начин да стане, тъй че който упражнявал, упражнявал.

За по-безболезнено ставане заран от решаващо значение е да сме отпочинали, т.е. да сме заспали по-рано от нормалното, само че нормално това не става непринудено. Можем да си помогнем с тактиките за заспиване по джетлаг тактиката. Препоръчва се да се вечеря рано - докъм 18-19 часа, и храната да е лека - салата, зеленчукова чорба или ядене, кисело мляко. За разпределяне преди лягане добре се отразява топла вана с билки или етерични масла на растения с антистрес свойства. Те спомагат за прекосяване в муден биорежим, който споделя на мозъка: спокоен съм, отпущам се, ще си лягам да дремя. Главният ни “компютър ” спомага с разпореждане да се създаде хормонът на съня - мелатонин. Сред приспивните етерични масла, които спомагат за отпущането, са лавандулата, санталовото дърво, лайката, салвията, мащерката. Алтернативите са чайове вид “Лека нощ ” (валериан, хмел, мащерка). Важно е вечер да се заобикаля ярка светлина и изключително синята, предавана от електронните устройства.

Спортът е измежду ободряващите фактори и ще си помогнете за по-лека пренастройка на биоритмите, в случай че най-малко в интервала на акомодация намерите друго време за извършения.

Вътрешният ни будилник се манипулира от светлината. Това изяснява съветът заран още щом отворим очи да пуснем всички лампи, безусловно да се къпем в светлина, с цел да изработим хормона на бдителността, който ни държи дейни и съсредоточени.

Към този душ си осигурете и едно вътрешно зареждане - идеалният метод е фреш от лимон, грейпфрут, моркови и ябълки. Този коктейл обезпечава най-пълноценната инжекция с витамини. Сравнението не е инцидентно - тонизиращите субстанции са в кръвта безусловно след минути. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР