Намаление с 9% на регистрираните криминални престъпления през периода януари

...
Намаление с 9% на регистрираните криминални престъпления през периода януари
Коментари Харесай

С 9% по-малко престъпления от началото на 2019 г. в Монтана

Намаление с 9% на записаните престъпни закононарушения през интервала януари – април на 2019 година в съпоставяне със същия интервал на 2018 година, регистрира ОДМВР - Монтана.

Престъпленията срещу личността бележат понижение от 40%. /33 бр. при 55 бр. за 2018 г./. Престъпленията срещу собствеността са 224 бр. при 315 бр. за миналата година – регистрира се понижение с към 28%. Общоопасните закононарушения резервира равнището си - 201 бр. за отчетния интервал при също 199 бр. за 2018 година През интервала са регистрирани 5 грабежа, при 6 за 2018 година При кражбите се следи понижение с 34% /173 бр. при 263 бр. до април на 2018 г./. Регистрираните измами са 22 бр., при 10 бр. – за същия интервал на 2018 година, като се регистрира растеж от 1,2 пъти. През четирите месеца в региона няма умишлени убийства, през 2018 година е станало едно. Посегателствата по отношение на МПС са 3 бр., при 5 бр. за 2018 година, палежи – 11 бр., при 20 бр. за 2018 година, като отчитаме спад с 45%. При закононарушенията, свързани с опиати, се следи растеж от 37%.

С цел противопоставяне на стандартната престъпност и миграционния напън взаимни екипи от чиновници на Зонално жандармерийско ръководство Монтана и 4-те Районни полицейски ръководства са провели 81 бр. профилирани полицейски интервенции през месец март. В акциите са взели участие 383 бр. чиновници на Районни ръководства и 28 бр. на Зоналното жандармерийско ръководство. В хода на интервенциите са формирани 845 бр. АУАН за административни нарушавания. Проверени са 1805 бр. МПС и 3169 бр. лица, конфискувани са 600 бр. къса цигари и 1,769 кг. тютюн без български акцизен бандерол.

Продължават срещите на мобилните полицейски екипи с популацията и общинските представители в дребните, и отдалечени обитаемоте места, при които се получават сигнали за закононарушения, нарушавания на публичния ред. Установява се противоположна връзка за работата на локалните полицейски инспектори и държавни институции. Полицейски чиновници организират наблюдения, срещи и превантивни беседи с лицата от престъпния контингент и освободените от местата за отнемане от независимост, като се търсят благоприятни условия за превъзпитанието и интеграцията им в обществото посредством трудова ангажираност, обезпечена от бюрата по труда и други благоприятни условия.

Във връзка с идното запазване на селскостопанската продукция в ОДМВР - Монтана са направени проекти за противопоставяне на закононарушенията в селското стопанство. Предприети са голям брой превантивни мероприятия по разнообразни посоки на активност. Служители на Министерство на вътрешните работи организират срещи със аграрни производители за попречване на кражбите на скъпи аграрни препарати и измамите при сделките на селскостопанска продукция. През идния туристически сезон униформени чиновници се срещат с шефовете на хотели и места за настаняване на посетители, за определяне на възможни причинители на терористични актове. В ОДМВР - Монтана са направени и проекти с съответни ограничения за попречване на закононарушенията в горското, дивечово и рибно стопанство, като се регистрира положително взаимоотношение с локалните структури на ИАРА и ДГС.

През месец април 2019 година по пътищата на област Монтана са регистрирани 14 тежки пътнотранспортни катастрофи с 0 убити и 17 ранени. През същия интервал на 2018 година тежките произшествия в региона са 9, с 0 убити и 15 ранени. Най-голям е броят на конфликтите сред движещи се пътни транспортни средства. Леките ПТП през април 2019 година са 29 бр. при 37 бр. през април 2018 година Движението с несъобразена скорост продължава да води класацията при броя на тежките произшествия в региона. Статистиката демонстрира, че пътният травматизъм в област Монтана настава най-вече в отвън обитаемоте места. В обитаемоте места настъпилите ПТП са по-малко. Най-голям е броят на тежките произшествия, настъпили на второкласните и след тях на третокласните пътища. Значително по-малък е броят на тежките ПТП на първокласния път Е-79.

Във връзка с идните избори за Евродепутати на 26.05.2019 год. от страна на ОДМВР Монтана е основана следната организация:

Създаден е щаб за организация и управление на равнище ОДМВР - Монтана и във всяко районно управление (на МВР). Изготвен и одобрен е проект с мероприятия по организацията и защита на изборните материали, и изборни пространства. Създадена е организация за събиране на информация за нарушавания на изборното законодателство и навреме реагиране на сигнали за нарушавания. Към момента няма получени сигнали за нарушавания на изборното законодателство.

Данните оповестиха на брифинг в ОДМВР - Монтана зам.-директора на ОДМВР -Монтана комисар Цветомил Христов, н-к група " Оперативен разбор и полицейска статистика " ст. контрольор Петър Петров и н-к бранш " Пътна полиция " гл. контрольор Елвис Иванов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР