Налягането, което кръвта оказва на артериите, се нарича кръвно налягане.

...
Налягането, което кръвта оказва на артериите, се нарича кръвно налягане.
Коментари Харесай

9 храни против високо кръвно

Налягането, което кръвта оказва на артериите, се назовава кръвно налягане. То има две граници, чието необятно наименование са горна и долна граница на кръвното налягане.
Горната граница се мери сега на систола на сърцето – това е моментът на редуциране или стесняване, при който от сърцето се изпомпва кръв.
олната граница се мери сега на диастола – или момента, в който сърцето се отпуска (разширява) и се цялостни с кръв. Кръвното налягане се смята за високо, в случай че е над 140 на 90 при покой на тялото.
Обичайните признаци са главоболие, напрежение в тила и слепоочията, зной. Но има и доста случаи, в които високото кръвно е без признаци.
Затова го назовават и „ тихият палач “. Заради затруднения, свързани с него, умират максимален брой хора по света.
Хипертонията се дефинира както от наследствени фактори и възраст, по този начин и от метода на живот. Хората, които пушат и пият по доста, които ядат прекомерно мазни и прекомерно солени храни, които злоупотребяват със сладко и не спортуват, всички те имат висок риск от хипертония. Постоянният стрес също може да докара до високо кръвно.
Затова е значимо да водите сдържан метод на живот – както що се отнася до храненето, по този начин и когато приказваме за спорт, че даже и страсти.
Събрахме в галерията храни, които е хубаво да включите в режима си, с цел да държите кръвното под надзор.
И не забравяйте да ходите на периодически профилактични прегледи. Те могат да спасят живота ви.
Ето храни, които оказват помощ при високо кръвно:

Овесени ядки
Благодарение на фибрите, които се съдържат в тях, се контролира кръвното налягане. Накисвайте ги авансово за известно време преди консумация, с цел да не товарите излишно червата.

Банани
Още един богат на калий плод. Парченца банан може да добавите към шейка с боровинки или към овесените ядки. Чудесно замества захарта, когато ви се яде нещо сладко.

Сьомга, шаран и всички мазни риби
Не всички мазнини са идентични. Тлъстите риби съдържат потребните омега-3 мастни киселини, които са извънредно значими за кръвообращението.

Семки
Слънчогледовите и тиквените семки, които обичаме да „ цъкаме “ пред тв приемника, в действителност са отлично лекарство срещу високо кръвно. Важно е обаче да са сурови или най-малко безсолни.

Зеленолистни зеленчуци – маруля, айсберг, рукола, спанак.
Съдържат калий, който оказва помощ работата на бъбреците и извежда непотребната сол от организма.

Цвекло
Настъргано на салата, цвеклото е супер вкусна салата, която оказва помощ освен срещу високо кръвно, само че и понижава риска от рак на дебелото черво.

Чесън
Прави храната по-вкусна и ароматна, а кръвното връща в естествени граници. За да не се усеща натрапчивия му мирис, го запечете със зехтин и зелени подправки.

Обезмаслено мляко
Богато е на калций и аминокиселини.

Боровинки
Богати са на флавоноиди, за които се знае, че понижават кръвното. Можете да употребявате за шейк с кисело мляко или да ги добавяте към овесените си ядки.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР