Наложените от правителствата карантинните мерки срещу разпространението на коронавируса се

...
Наложените от правителствата карантинните мерки срещу разпространението на коронавируса се
Коментари Харесай

Как Нова Зеландия елиминира коронавируса

Наложените от държавните управления карантинните ограничения против разпространяването на ковид се трансфораха в може би най-дискутираната и противоречива тематика в редица страни, придружени от анализи, съпоставящи здравните вреди върху човешкия живот с евентуалния стопански колапс, който може да последва ограничаващите ограничения, написа Си Ен Би Си.

По последни данни на университета „ Джонс Хопкинс “, доказаните случаи на COVID-19 в международен мащаб към този момент са над 3,5 млн., от които над 250 хиляди са приключили с съдбовен край.

Нова Зеландия, която има население от 4,8 млн. души, постепенно стартира да излиза от режима на карантина и да се връща към естествения си метод на живот, а правителството твърди, че разпространяването на вируса в страната е било прекъснато. Този резултат може да се преглежда като образец за триумф на тактиката с предприемането на ранни и строги карантинни ограничения.

В понеделник Нова Зеландия не регистрира нито един нов случаи на инфектиран с ковид за денонощие за първи път от 11 март насам.

„ Днес може да бъде окуражени от обстоятелството, че няма регистрирани нови случаи “, съобщи по време на брифинг министър председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн.

Тя обаче предизвести, че този резултат не би трябвало да се приема от новозеландците като знак за занемаряване на нормите за обществено разграничаване.

„ Не се отклонявайте от курса. Не можем да си позволим да пропилеем положителната работа, свършена досега, когато крайната ни цел е толкоз близо “, сподели Ардърн.

Нова Зеландия разгласи 3-то равнище на паника от разпространяването на ковид на 23 март, което докара до затварянето на всички несъществени бизнес и анулацията на всички обществени събития и всеобщи събирания. Само 48 часа по-късно страната подвигна равнището на паника до 4-то, което държавното управление разказа като политика на „ елиминиране “. При това равнище жителите бяха призовани да поддържат контакт единствено с хората, с които живеят.

Още по-рано – на 19 март, Нова Зеландия затвори границите си и забрани полетите до страната като се изключи завръщащи се новозеландци и медицински служащи.

Страната анулира част от ограниченията си на вечерта на 27 април, връщайки до 3-то равнището на паника и позволявайки на хората постепенно да стартират да уголемяват „ обществените си балони “ и да се срещат с близки другари и членове на фамилията си.

„ Гражданите може да пътуват в страната при потребност, само че това пътешестване ще бъде еднократно и в една посока “, обявиха от държавното управление. Някои просветителни институции и бизнеси също възобновиха работата си.

Страната ще остане на 3-то равнище на паника най-рано до 11 май, когато ще бъде взето решение дали то да бъде удължено. До момента обаче новозеландците не са осведомени за това какво планува 2-рото равнището на паника.

До 5 май Нова Зеландия е записала общо 1 487 случая на ковид, от които единствено 20 са приключили с съдбовен край, сочат данните на  университета „ Джонс Хопкинс “.

На конференция на 27 април Ардърн съобщи, че съгласно моделите на разпространяване на ковид Нова Зеландия е щяла да има по 1 000 случая дневно в случай че карантинните ограничения са били закъснели.

„ Никога няма да разберем какво щеше да се случи без ограниченията от 4-то равнище, само че може да погледнем по какъв начин стоят нещата в чужбина и да забележим опустошителните сюжети, които се разиграха в доста други страни “, сподели тогава новозеландския министър председател. „ Чрез нашите общи дейности ние избегнахме най-лошото “.

Въпреки това, не би трябвало да се не помни, че Нова Зеландия има население от единствено 5 млн. души, което е доста по-малко от това на най-засегнатите страни от пандемията в международен мащаб. В Съединени американски щати са регистрирани над 1 млн. инфектирани при население от към 330 милиона, до момента в който Италия, Испания и Англия – най-тежко засегнатите страни в Европа, имат към 10 пъти по-голямо население от Нова Зеландия.

Сестра от новозеландския град Хамилтън съобщи пред Си Ен Би Си, че съгласно нея държавните дейности дефинират сериозността на епидемията в обособените страни.

„ Като здравен експерт аз съм ужасена от протичащото се в чужбина. Ако имахме смъртни случаи от рода на тези, регистрирани в Съединени американски щати, Италия и Англия, бихме били съкрушени. Според мен това е пряк резултат от държавно безучастие. Вероятно COVID-19 щеше да вземе жертви, каквото и да бяхме създали, само че десетки хилядите смъртни случаи в някои страни могат да бъдат сведени до неприятните решения, взети от съответните държавни управления “, разяснява тя.

„ Оценявам сериозното отношение на нашето държавно управление към тази рецесия, даже и това да значи налагане на повече рестрикции върху метода ни на живот. Вярвам, че без карантинните ограничения щяхме да имаме голям брой пациенти “, прибавя тя.

Тестови потенциал

Освен че предприе бързи и строги ограничения, Нова Зеландия вложи огромни старания в всеобщото тестване. Сега страната има потенциала да обработва 8 000 теста дневно, изясни Ардърн предходната седмица. Това подрежда Нова Зеландия на челните места по тестване в международен мащаб.

По думите на Ардърн без ограничаващите ограничения индикаторът R0 (броят на хората, на които един инфектиран може да съобщи вируса, е щял да бъде 2,5. Днес обаче той е 0,4, което значи, че един възпален може да съобщи болестта на по-малко от един човек.

Ясна връзка

Преди да бъдат подхванати най-строгите ограничения, жителите на Нова Зеландия са получили текстови известия, в които ясно са били разказани ограниченията, които планува 4-то равнище на паника.

„ Това известие е за всички новозеландци. Разчитаме на вас. Мястото, на което е намирате довечера, е това, на което би трябвало да останете от през днешния ден насам. Вероятно ограниченията от 4-то равнище ще останат в действие за няколко седмици “, гласи част от известието.

31-годишната Кристин Нам от новозеландската столица Уелингтън съобщи пред Си Ен Би Си, че връзката от страна на държавното управление е била ясна, съответна и основана на научни обстоятелства.

„ От самото начало разбрах какъв брой значимо е да се съблюдават ограниченията. Правителството се оправи доста добре с ръководството на упованията на хората – споделиха ни, че би трябвало да минат две седмици, преди да се разбере дали карантинните ограничения имат резултат върху разпространяването на вируса. Това направи решението на държавното управление елементарно за схващане и приемане “, споделя тя.

Икономически последствия

Макар че Нова Зеландия е спряла разпространяването на вируса на своята територия, страната не е пощадена от икономическите последици от пандемията, които засягат цялата планета.

Банките ASB и ANZ предвиждат 6-процентово стесняване на стопанската система на страната за 2020 година

Миналата седмица Народното събрание на Нова Зеландия одобри пакет от данъчни промени, с помощта на които ще бъдат върнати над 3 милиарда новозеландски долара(1,8 милиарда щатски долара) на дребните бизнеси. С това общата стойност на фискалните ограничения, подхванати в отговор на рецесията, доближава 23 милиарда новозеландски $.

Самата Ардърн и нейните министри взеха решение да понижат заплатите си с 20% за 6 месеца в символ на взаимност с най-тежко потърпевшите от рецесията новозеландци.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР