Налице са всички обстоятелства за един добър и успешен летен

...
Налице са всички обстоятелства за един добър и успешен летен
Коментари Харесай

Полина Карастоянова: Налице са всички обстоятелства за един успешен летен сезон

Налице са всички условия за един добър и сполучлив летен сезон за туристите. От позиция на туристическия бизнес обаче проблемите, пред които сме изправени, са много, и се надявам те да не бъдат толкоз забележими по време на развиване на сезона в идващите няколко месеца. Това сподели Полина Карастоянова – основател и изпълнителен шеф на Националния ръб по туризъм в предаването " Цветовете на България “ на Радио " Фокус “.

 

Два са главните казуса пред туристическия отрасъл в България. Като главен проблем № 1 Полина Карастоянова уточни дефицита на работна ръка и усложнените процедури  за импорт на такава от трети страни. " Административната администрация, пред която сме изправени в България, процедурите за утвърждение и надлежно до момента в който се стигне до приемане на тези работни визи, са допустимо най-сложните и най-дълги в съпоставения с другите за нас конкурентни дестинации. “

 

По думите й туристическият бранш към момента мъчно се възвръща след пандемията в привличането на служащи от България за дейностите, свързани със обслужването. " Трябва да е напълно ясно, да бъдем откровени и да кажем, че за тези действия на пазара на труда в България има незадоволително вероятни претенденти и единственият метод да бъде преодоляна тази рецесия е с деятелен, деен, трансфорат в предпочитана политика за България, модел за внасяне на служащи от трети страни. “  

 

Вторият проблем съгласно нея има малко по-стратегически темперамент и е обвързван с националния маркетинг и реклама. По думите й четвърта година към този момент България и Министерството на туризма не могат да произведат атрактивна, нова, завладяваща визия за популяризирането на туризма в България. " А това прави доста комплицирана и мъчно изпълнима задачата за конкурентоспособността на българския туристически артикул, “ счита тя.

 

Според специалиста България е дребна туристическа дестинация, сравнима с Хърватия или с Австрия, които държат висока цена на туристическия си артикул, тъй като по този метод го  пазят и основават конкурентоспособност за платежоспособни туристи. Според нея в случай че желаеме да създадем един първокласен бранд " България “ в туризма, би трябвало в него да бъдат вплетени достоверни артефакти, история, просвета и естествено завещание, присъщи за България, и тогава ще можем да чакаме и по-висока цена, която да е съответна на бутикова туристическа дестинация. " Само тогава качеството и цената ще имат знак за тъждество. В противоположен случай в случай че цената е по-ниска от себестойността или от добавената стойност, която значи креативност, която значи интелигентни политики и ръководство, тогава няма метод тя да не повлияе на качеството, “ изясни Полина Карастоянова и добави, че най-хубавият регулатор е самият пазар, като цената и качеството се срещат в една точка, която е в клиента и в пазара.

 

" Българската стопанска система и българският туризъм в последните четири години заради пандемията и политическата неустойчивост имат едно отбранително развиване, което работи срещу публичния интерес, срещу интереса на българските жители. Това, на което се надяваме, е да можем да преодолеем този въздържан или отбранителен модел на държание с самодейна, с умна и с доста професионална работа в областта на туризма, “ заключи изпълнителният шеф на Националния ръб по туризъм Полина Карастоянова.

Калина СВЕЖИН
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР