Налице са редица нелоялни търговски практики, възникват съмнения и за

...
Налице са редица нелоялни търговски практики, възникват съмнения и за
Коментари Харесай

Христо Алексиев след проверките за цените на храните: Има съмнения за необосновано високи печалби

Налице са редица нелоялни търговски практики, пораждат подозрения и за голословно високи облаги и други нарушавания, които ощетяват правата на потребителите. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев, който показа резултатите от инспекциите на цените на питателните артикули на пазара.

„ Не разгласяваме война на комерсиалните вериги, нито желаеме да водим такава война, само че като страна и изпълнителна власт сме задължени да защитим интереса на потребителите. Трябва да сме сигурни, че най-уязвимите групи не страдат от това и не се „ изземват " техните приходи, тъй като инфлацията и рецесията ги сложиха в много сложна обстановка. Нямаме желание да се намесваме на пазара в областта на храните ", разяснява Алексиев.

Изградихме ясна методика за мониторинг и надзор на цените на избрани хранителни артикули - от производител до крайната цена в комерсиалните вериги, сподели още той.

По думите му, Комисията за отбрана на потребителите е разкрила 452 нарушавания при 471 инспекции на ценообразуването при храните в комерсиалната мрежа.

При 200 от установените нарушавания става въпрос за търговски практики. Сред най-честите нелоялни практики са лъжливи анонси " единствено през днешния ден на тази цена " или " най-ниска цена ", разминаване сред цената на етикета на стоката и действителната цена, изчезнала стока, рекламирана евтино в брошури, несъответствия в тежестта, артикул, погрешна информация на етикета, че даден артикул е българско произвеждане, регистрира ръководителят на КЗП Стоил Алипиев.

В рамките на взаимните инспекции на виновните институции БАБХ е направила 333 инспекции и е открила 32 нарушавания. Национална агенция за приходите е взела участие в 340 инспекции, по които са издадени 71 актове за нарушавания.

С решение на премиера Гълъб Донев през вчерашния ден беше образувано Национално координационно звено, което да следи и управлява цените на храните.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР