Налице е национален консенсус за запазване на енергийните ресурси в

...
Налице е национален консенсус за запазване на енергийните ресурси в
Коментари Харесай

Петкова: Има национален консенсус за запазване на енергийните мощности в "Марица-Изток"

" Налице е народен консенсус за опазване на енергийните запаси в комплекса " Марица-изток ". Това сподели енергийният министър Теменужка Петкова на кръгла маса в Стара Загора, обвързвана с референтния документ за най-хубави налични техники за огромните горивни съоръжения.

В полемиката, проведена от синдикалните организации на КТ " Подкрепа " и КНСБ, участваха и министър-председателят на България Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, министърът на труда и обществената политика Бисер Петков, водачът на ПЕС Сергей Станишев, народни представители и други.

По думите на министър Петкова топлоелектрическите съоръжения и мините в България са от извънредно значение както за енергийната ни сигурност, по този начин и за конкурентоспособността на стопанската система у нас. Тя напомни, че предходната седмица в Народното събрание се организира чуване по тематиката.

„ В рамките на полемиките стана ясно, че всички парламентарно показани партии се сплотяваме по тематиката ", добави министър Петкова.

" Българската енергийна система не може да оцелее без огромните горивни съоръжения - те създават към 40% от електрическата енергия у нас. Помним неприятните метрологични условия от тази зима. Стожер на енергийната ни система тогава бяха ТЕЦ-овете и АЕЦ " Козлодуй ", както и напъните на сътрудниците от " Мини Марица-изток ", които не стопираха да обезпечават въглища ", акцентира Петкова.

" Ще се обединим, с цел да разгледаме опцията да желаяме от Европейския парламент да преразгледа решението. Но по-реалистичният метод е да желаяме дерогация за допустимо най-дълъг интервал от време. Министерството на енергетиката ще окаже нужното подпомагане ", добави тя.

По думите ѝ Министерството на енергетиката е образувало работна група за правене на Енергийна тактика до 2030 година, с небосвод до 2050 година В групата вземат участие специалисти от парламентарно показаните партии, както и от синдикалните организации. Това ще подсигурява стабилно развиване на енергийния бранш в България в дълготраен проект.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР