"Налични са данни за престъпление по чл. 219, ал.4...от лицата,

...
"Налични са данни за престъпление по чл. 219, ал.4...от лицата,
Коментари Харесай

Дънди добива злато с престъпление на министри: Прокуратурата - slava.bg

"Налични са данни за закононарушение по член 219, ал.4...от лицата, които са сключили спомагателни съглашения, като неполагането на задоволително грижи очевидно продължава и в сегашния миг ", заключава Софийската градска прокуратура с разпореждане от 13.08.2020 година по сигнал на Николай Магриотов Едрев за златодобива в една от многото сходни мини в България - в Челопеч.

Вчера документите бяха изпратени на 19 минути от Андрей Едрев, който ни заяви, че е подадена и искова молба до Върховния административен съд за преустановяване / лишаване на концесията на канадската Дънди прешъс. Тъй като лицата, направили закононарушение са министри от кабинетите Костов, Сакскобургготски, Станишев, Борисов 1 и Борисов 2, чиито имена ще разкрием по-долу, прокурорът Красимир Кирилов изпраща материалите - 17 тома, някои от които с над 400 страници документи, на Специализираната прокуратура. В постановлението му ясно е разказано това, което 19 минути още преди години разкри: ощетяването на страната чрез неконтролиран рандеман, чието същинско количество е оставено на съвестта на концесионера.

Оказват се правилни и съмненията ни, че с изключение на заявените, са добивани и други скъпи метали. Както и че по време на концесията, макар растежа на цената на златото със 7 пъти ( СЕДЕМ ПЪТИ ) - от 300 на 2100 $, е намалявано възнаграждението, получавано от страната, което по начало е минимално. Ето и фактологията, както е разказана от прокуратурата:

Обвинението връща лентата към 19.05.1999 година, когато е подписан Договор за даване на концесия на подземни естествени благосъстояния - златно - медно - пиритни руди посредством рандеман в находище Челопеч, подписан от тогавашния, към този момент починал вицепремиер Александър Божков, който 7 месеца по-късно е освободен от поста. По Конституция тези благосъстояния са благосъстоятелност на всички жители на България.

Неговият правоприемник на поста Петър Жотев още на 19. 09. 2000 година подписва в допълнение съглашение №1 с Дънди. То ощетява България с 38 000 000 $ - голяма за това време, пък и в този момент сума. Как? Задължителната минимална екологична стратегия по контракт е съкратена от 9 600 000 $ на 1 374 668 $. Плюс това наложителната капиталова стратегия е орязана от 37 136 000 $ на 8 302 857 $, написа в прокурорското разпореждане.

Не стига това, а е анулиран Контролният съвет от контракта, както и задължението на концесионера да обезпечава достъп до обекта за реализиране на надзор. "Данните, подавани от концесионера нямат гаранция за меродавност, а констативните протоколи не съдържат информация за извършените контролни дейности и процедури ", фиксира прокурорът. Това значи, че Дънди може да добива колкото си желае и да заявява каквото пожелае, а концесионната такса, въпреки и съвсем нулева, въпреки всичко е % от добива.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР