Наличието на двама кандидати за гуверньор на БНБ от управляващата

...
Наличието на двама кандидати за гуверньор на БНБ от управляващата
Коментари Харесай

Нинова: Кандидатът за шеф на БНБ не трябваше да е политическо лице

Наличието на двама претенденти за гуверньор на Българска народна банка от ръководещата коалиция не е трус, само че е противен казус - това съобщи пред бТВ водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Тя показа, че е извършен диалог с Тошко Йорданов и Ива Митева, при който те са били безапелационни, че държат на своето предложение за поста - Любомир Каримански.

В парламентарната група на социалистите не са обсъждали кандидатурите, само че тя съобщи, че съгласно персоналното й мнение не е трябвало претендентът за началник на националната банка да бъде политическо лице.

Утре групата ще заседава и ще вземе решение кого да поддържа – Каримански или оферти от „ Продължаваме промяната “ Андрей Гюров. По думите на Нинова, не е належащо социалистите особено да се срещат с тях, защото са сътрудници и се познават.

Тя обаче означи, че би било рисково шефът на Българска народна банка да бъде определен с гласовете на опозицията.

Нинова уточни също, че сега на равнище Европейски Съюз се разискват три доста значими решения. Сред тях е предлагането на българското държавно управление за понижаване на акциза на горивата на половина от минималния в Европа все още. Обсъжда се и общ европейски таван за цената на газа от 50 евро. Третата точка е общо закупуване на газ от Европейски Съюз - съгласно водача на Българска социалистическа партия това ще понижи цените на газа.

Корнелия Нинова се солидаризира с позицията на немския канцлер Олаф Шолц, че в настоящия миг Европейски Съюз не може да се откаже изцяло от съветския нефт.

По отношение на газовите доставки тя съобщи, че все още България няма подготвеност с различни разновидности и ще би трябвало да продължи да купува от Русия.

Нинова заяви, че през днешния ден е разговаряла с турския си сътрудник Мехмет Муш за импорт на стомана, с цел да може да се компенсира дефицитът след прекъсването на доставките от Русия. Турската страна е уверила, че ще насочи част от износа си към България.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР