Наличието на договор за Ф-16 означава, че България може да

...
Наличието на договор за Ф-16 означава, че България може да
Коментари Харесай

Шаламанов: Сделката за F-16 е изгодна за България и това е само началото

Наличието на контракт за Ф-16 значи, че България може да заплати в този момент, само че министерство на защитата може да каже каква тъкмо е цената. Подходът на Съединени американски щати да бъде платена цялата сума е в интерес на реализация на целия план едновременно и да няма забавяния, разяснява пред БТВ някогашният длъжностен боен министър Велизар Шаламанов.

Вероятно салдото към този момент е открит и ще забележим дали ще е малко над 2 милиарда лв. когато предлагането публично бъде импортирано.

Януари е решено да се излезе от рестриктивните мерки, тъй като придобиването на стратегически изтребител е въпрос на възобновяване на цялата българска войска. Последните 20 години Военновъздушни сили получава вертолети " Кугър " и самолети " Спартан ", изясни Шаламанов.

Относно таванът на Съединени американски щати от 3 милиарда лв., това е оптималния пакет, който може да бъде понижен и то без а да се понижават бойните качества на самолетите.

Важното е да придобием целият пакет, в това число подготовка на водачи и инженери и самолетът да влезе на въоръжение, разяснява някогашният боен министър.

С решение на Народно събрание с което ще се ратифицира този контракт, би трябвало се даде цялостна оценка какъв брой ще ни коства трансформацията на Военновъздушни сили, това е единствено началото с тези 2 милиарда лв.. В идващите 5-7 години би трябвало да се закупят още най-малко 8 самолета, както и радари. Трябва да се освободим от остарялата техника, добави той.

Влизайки в тази стратегия, идващите 8 самолета ще бъдат добити на още по-ниска цена и ще разреши оптимално възобновяване на армията. Сделката е преференциална за България, тъй като това е геостратегически избор и ще донесе изгоди надалеч отвън армията, разяснява Велизар Шаламанов.

Припомняме, до 1 октомври 2018 година в Министерството на защитата три страни внесоха офертите си за общо четири вида бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни към които бяха изпратени предложения да вземат участие в състезанието за избор на нов вид изтребител за Българската войска.

В последната работна седмица от декември 2018 година и Gripen, и Локхийд Мартин (които бяха главните кандидати - б.р.) усъвършенстваха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. И до този миг двете компании, не престават да декларират подготвеност за договаряния и възстановяване на офертите.

В последния работен ден преди Коледните празници - 21 декември 2018 година комисията към МО по желание на нов изтребител за българската войска приключи работа с отчет, в който се предлага избора на F-16. В отчета нямаше изрично мнение и бе предложено диалозите по офертите да продължат. Въпреки това той бе импортиран в Министерския съвет и признат от Народното събрание. Комисията предложи и смяна на методиката за избор на изтребители.

На идващия ден президентът Румен Радев остро разкритикува отчета на комисията към военното министерство като " успех на лобизма " и финалът на автокрацията за 2018-та година. Това изявление отключи поредна замяна на реплики сред " Дондуков " 1 и 2. Преди това неведнъж Румен Радев подлага на критика процедурата и даже прикани политическите партии и институциите за " радиомълчание " по тематиката.

В отговор на последните рецензии на Радев вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов изиска президентът Румен Радев да каже кого има поради, когато приказва за лобизъм. Действията на държавното управление бяха предпазени и от тогавашния зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

На 16 януари 2019 година депутатите гласоподаваха мандат на държавното управление да договаря със Съединени американски щати за договаряне за изтребители Ф-16.

На 24 април 2019 година бе открит завода, където биха били издигнати военните самолети за България.

След като българска делегация отпътува за Съединени американски щати министър Каракачанов изясни, че България може да каже " не " на договорката. По-късно той съобщи, че 1.8 милиарда лева е единствено рамката на съглашението.

След това от военното министерство оповестиха, че Американският конгрес е одобрил договорката. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР