Налагането на карантина на боледуващ от COVID-19 или негов контактен

...
Налагането на карантина на боледуващ от COVID-19 или негов контактен
Коментари Харесай

Д-р Сотиров: Карантина на боледуващ от COVID или негов контактен трябва остане задължителна

Налагането на карантина на боледуващ от COVID-19 или негов контактен е наложително . Изключение да се прави единствено при хора, които са имунизирани, безапелационен в началникът на общопрактикуващите лекари в Пловдивско доктор Костадин Сотиров.
Прочетете още
Припомняме, че в последно време все по-често експерти дебатират анулацията на карантинирането поради по-леко протичащия нов вариант на Омикрон. През юли Министерството на здравеопазването пък бе предложило тя да отпадне за заболели и контактни, като предлагането бе посочено в плана за промени на Закона за здравето. То обаче към момента не е било гласувано от депутате в Народното събрание.

В изявление за TrafficNews обаче доктор Сотиров означи, че „ граничи с дивотия болен да не си остане у дома, а да обикаля по улиците или да отиде на работа, където да заразява други хора “ и добави: „ Да заразиш умишлено с рискова болест човек е еднакво на това да вземеш бухалка и да го удряш “.

Новия вариант протича друго при другите хора. Проблемът обаче не е в преболедуването му, а в следствията, които вирусът може да окаже върху организма, безапелационен е експертът:

„ COVID-19 е доста подла зараза, защото може да даде отблясъци върху тялото. Ако човек е имал хронични болести, както повече възрастни имат, той ги обостря. Например – имах случай на  пациент, който е имал диабет, само че до момента е поддържал здравето си посредством хранителна диета или хапче, след преболедуван Коронавирус кръвната му захар се качва и би трябвало да се ползва лекуване. Имахме и случаи на хора, преди години са имали дископатия, само че след инфекцията към този момент две години страдат от болки в кръста. Затова не можем да кажем, че Коронавирус е елементарен грип “, изяснява лекарят. 

Според експертът прекосяването в режим на отдалечено образование на цели паралелки с учащи поради един болен не е належащо. Това обаче може да стане при положение, че децата са ваксинирани против Коронавирус.

„ Имаме прелестна ваксина за деца, която е ефикасна. Но простотията, която се шири измежду близо 75% от българските жители, пречи на имунизационния развой. Но щом отхвърлят да се имунизират – би трябвало да останат у дома при положение на контакт с инфектиран “, добави той.

На този стадий общопрактикуващите лекари в Пловдивско разполагат с задоволително количество ваксини против Омикрон, добави началникът им доктор Сотиров. По думите му в региона няма дефицит, само че се постановат доставки в доста дребни количества.

„ Доставените количества покриват работата за един-два работни дни. Това е по този начин, тъй като с наличните дози би трябвало да се покрие нуждата и на останалите лечебни заведение и пунктове, където се ползват ваксини. Но не е проблем, досега персоналните лекари не са се оплакали от отказана доставка “, добави Сотиров.

Интересът към имунизацията идва главно от тези 25% население, които към този момент имат приложена ваксина против COVID-19 и сега се реимунизират. „ Нямам нови пациенти, които не са ваксинирани и в този момент ползват новия препарат на Commirnaty. Сред тях има и млади и възрастни. Остават обаче едни близо 75%, които отхвърлят да се предпазят “, добавя той.

Системата за издаване на онлайн здравна записка работи съвършено, добави началникът на общопрактикуващите лекари в Пловдивско. По думите му с тях се заобикалят злоупотреби. „ Това, което се оповестява от сътрудници, е форма на напън от страна на родителите. Идвали са с искане да издадем здравна записка за болест, тъй като щели да го водят на екскурзия. Когато лекарят откаже, тъй като това е машинация – родители стартират да заплашват, че ще го отпишат “, разяснява доктор Сотиров. 

Все още няма данни за случаи на сезонен грип.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР