Налага се отново да се върна към темата за сблъсъка

...
Налага се отново да се върна към темата за сблъсъка
Коментари Харесай

Денков поиска от МВР да провери имало ли е заплахи на полицаи срещу министър

Налага се още веднъж да се върна към тематиката за конфликта сред служители на реда и битите протестиращи на митинга против Българския футболен съюз. Отново желая да подчертая, че голямото, преобладаващото количество от протестиращите използваха тази опция, която имат по закон и по право да стачкуват, когато не са съгласни с решенията на избрани институции.С тези думи министър председателят акад. Николай Денков откри съвещанието на Министерския съвет (МС).

" Но измежду тях имаше провокатори, които провокираха полицията и заради това имат голяма виновност за това, което се случи ", сподели Денков и акцентира, че тези провокатори би трябвало да бъдат издирени, разследвани и където е належащо наказани, като означи, че това е обвързване на полицията, на проверяващите органи и на прокуратурата.

По думите му голямото количество от служители на реда извършиха дълга си по този начин, както би трябвало да го създадат и могат да послужат за образец. " Но и при тях имаше избрана численост, които превишиха правата си, които използваха принуждение без това да бъде належащо и заради това те също би трябвало да бъдат разследвани и осъдени ", добави министър председателят.

Тъй като имаше разнообразни тълкования какво чакаме от Министерството на вътрешните работи (МВР), сподели Денков, посочи, че от министъра Калин Стоянов чака отчет, в който да са разказани всички подадени сигнали, в тези сигнали ясно да е оказано кое от лицата, което е провокирало протестиращите, има избрана виновност, по какъв начин е открита тя и какво наказване се чака да получи.

" И въпреки това, по всички сигнали, свързани с принуждение на служителите на реда, желая изясненост кои са служителите на реда, които са взели участие, по какъв начин са разследвани, какъв е резултатът от това следствие и тези, които са надвишили пълномощията си доста, би трябвало да бъдат уволнени ", безапелационен е министър-председателят.

Според Денков тези чиновници би трябвало да бъдат уволнени от службите, защото нямат място в Министерство на вътрешните работи.

" Налага се да го кажа още веднъж, защото някои от изявленията, които слушам през последните дни, ме карат да си мисля, че министерството още веднъж е тръгнало в неверна посока. Не можем да чакаме от публицистите да вървят с каски на митингите. Това не е бойна зона, това би трябвало да бъдат мирни митинги, публицистите, в случай че би трябвало, да могат да се изтеглят настрана ", сподели още той.

Премиерът е безапелационен, че е доста значимо да се дефинира ясна и цялостна тактика и проект за предварителна защита на сходни случаи в бъдеще. " Нужна е и тактика за отбрана на журналиста на терен. Очаквам Министерство на вътрешните работи да стартира образование на служителите на реда по какъв начин да се съблюдават правата на публицистите и да ги пазят по време на митинги ", акцентира той, като посочи, че те би трябвало да имат съответните опознавателни знаци.

Денков означи, че с цел да подсигуряват правата на жителите за достъп на информация, първо, би трябвало да подсигуряват сигурността и правата на медиите, които отразяват такива събития.

" Получих информация и за сигнал от организацията " Боец " към прокуратурата за дейности на съответни служители на реда, които показват благосклонности към непознати паравоенни организации, и насочат закани към съответен министър в този кабинет ", заяви министър председателят и разгласи, че чака инспекция и за този сигнал, както и съответни дейности от Министерство на вътрешните работи за цялостна и дълбока промяна, тъй че такива хора да не могат да служат в Министерство на вътрешните работи.

Денков съобщи, че няма по какъв начин чиновник на реда да насочва закани към настоящ министър. " Има други способи да показват тяхното противоречие с едно или друго решение, една или друга персона ", сподели още той.

Министър-председателят означи, че Министерство на вътрешните работи е съществена институция във всяка една страна. " Вие държите властта, силата, информацията и опциите за попречване на проблеми и намиране на решения. Трябва да действаме, първо, самокритично, да търсим къде са проблемите в нас и едвам тогава да сочим някой на открито, който считаме, че е отговорен, и да знаем, че би трябвало също по този начин да носим отговорност за координацията сред институциите, а не да се опитваме да прехвърляме отговорността една към друга ", прикани той.

Денков заключи, че чака от вътрешния министър тези два отчета, определяйки ги като извънредно значими и във връзка с протестиращите, и във връзка с служителите на реда, и според от това какво написа в тях, какви ограничения са взети, по какъв начин са осъдени виновниците, ще дефинира отношението си и към Министерство на вътрешните работи, и към министъра. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР