Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) сезира Конституционния съд

...
Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) сезира Конституционния съд
Коментари Харесай

Върховният съд сезира Конституционния съд по текст за конфискацията на автомобили

Наказателната гилдия на Върховния касационен съд (ВКС) сезира Конституционния съд с искане за оповестяване на противоконституционност на текстове от Наказателния кодекс, оповестиха от съда.

Става дума за текстовете, свързани с лишаване на транспортно средство или налагане на санкция в размер на цената на транспортното средство, когато то не е благосъстоятелност на причинителя на закононарушение.

В настояването се показва, че липсват претекстове към плановете за посочения закон, съпътстващи основаването на упоменатите нови разпореждания и указващи аргументите и технологията на основаването им, надлежно смисъла и предназначението им, както и преследваните с тях цели.

“Като се отмине този факт, както и обстоятелството на поначало девалвиращата авторитетността на закона липса на ангажираност към спазването на езиковите правила и точност при словесното оформяне на нормативните наставления, както и при осъществяването на чисто механически дейности като препращането към точния текст, на който подхожда препращащата норма, резултатът от коментираното нормотворчество е преобразяване в част от настоящото право на текстове, които опонират на Конституцията, било то напълно или отчасти “, пишат висшите съдии.

Проблемите, които слагат четирите разпореждания, са непреодолими посредством пояснение по наставления от Закона за нормативните актове път, тъй като са свързани с въвеждане на двусмислени наставления, на постановки, които са в очевидно несъгласие с фундаментални положения в наказателното право и с режима на съществени негови институти, каквито са наказването и превантивните ограничения в Наказателен кодекс, и надлежно в несъгласие с концепцията, на която всеки от тези институти е учреден, с тяхното наличие, с правната логичност при основаването им и с метода, по който е планувано те да се ползват, стимулират се от Върховен касационен съд.

Според магистратите е нарушен заложеният във фундамента на правовата страна парламентарен принцип на законността, като е накърнена предвидимостта в правното контролиране, дестабилизирана е правната сигурност.

Освен това е нарушено е и заложеното в Конституцията предписание, както и правилото за справедливостта и юридическото тъждество на жителите, стимулират се от Върховен касационен съд.

Промените в Наказателен кодекс влязоха в действие през август предходната година.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР