Наказателен съд в Москва наложи днес условна присъда от две

...
Наказателен съд в Москва наложи днес условна присъда от две
Коментари Харесай

Условна присъда за опозиционна депутатка от парламента на Москва заради участие в протести

Наказателен съд в Москва наложи през днешния ден условна присъда от две години затвор на опозиционна депутатка в градския парламент, упрекната в "многократни нарушавания " на разпоредбите за образуване на демонстрации, които управляващите възнамеряват да засилят в допълнение, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес.

"Бях приета за отговорна ", написа Юлия Галямина в Туитър. Тя посочи, че ще апелира присъдата. 47-годишната университетска преподавателка беше задържана на 15 юли в съветската столица по време на проява против конституционна промяна, която дава на президента Владимир Путин евентуалното право да остане на власт до 2036 година Впоследствие Галямина беше освободена до началото на правосъдното дело против нея. Миналата седмица съветската прокуратура изиска ефикасна присъда от три години, което съставлява доста сурово искане на държавното обвиняване.

Днес десетки последователи на Галямина се събраха пред постройката на съда в очакване на присъдата. Над 150 000 души са подписали и петиция с искане за събаряне на обвиняванията против нея. "Такава ми е ориста. Разбира се, ще продължа, каквото и да се случи през днешния ден ", съобщи пред публицисти депутатката, преди началото на правосъдното съвещание. Активна участничка в митингите против конституционната промяна на Путин, Галямина беше оповестила също, че желае да взе участие в парламентарните избори през септември 2021 година Тя беше подведена под отговорност по силата на доста рядко употребен член от наказателния кодекс, който от 2014 година насам планува доста строги санкции при присъединяване допълнително от две неразрешени демонстрации в границите на 6 месеца.

Миналата сряда различен опозиционен деятел - Константин Котов, беше освободен откакто излежа година и половина зад решетките по същото обвиняване. Той беше взел участие предишното лято в огромни митинги против недопускането на самостоятелни претенденти до присъединяване в локалните избори в Москва. Освобождаването на Котов стана до момента в който съветските депутати преглеждат на второ четене текст, който, съгласно Неправителствени организации, ще направи още по-трудно приемането на позволение за проява. Той няма да разрешава и така наречен безмълвен митинг на обособени хора, които излизат на улицата с афиш. Тези самотни акции са една от последните форми на митинг, която към момента може да се организира без да се желае позволение.

Макар че няма да влезе в пандиза, присъдата лишава Галямина от опция да се кандидатира на парламентарните избори. Освен това тя губи и статута си на депутатка от Народното събрание на Москва, уточни опозиционният политик Дмитрий Гудков, представен от Ройтерс. "Амнести интернешънл " съобщи във връзка присъдата на Галямина, че обвиняванията против нея са били подигравка и съставляват "използване на правосъдната система за криминализиране на мирните митинги ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР