Наказанието следва да бъде търпяно при първоначален строг режим“, като

...
Наказанието следва да бъде търпяно при първоначален строг режим“, като
Коментари Харесай

18 г. строг затвор за Елеонора, убила баща си във варненско село


Наказанието следва да бъде търпяно при първичен " непоколебим режим “, като ще бъде зачетено предварителното задържане на подсъдимата, считано от 29.11.2019 г. 

Елеонора страдала от лека форма на олигофрения, заради което приключила 8-ми клас в помощното учебно заведение в с. Кривня.  Имала 5 родени деца, като всичките дала за осиновяване. През септември 2019 година се преместила да живее в Доброплодно, в къщата на 61-годишния си татко Стоян. Постройката била остаряла и порутена, с извънредно неприятни битови условия и без ток. 37-годишната жена била безработна. Възрастният й татко имал многочислени хронични болести и последните години бил съвсем кьорав и подвластен от нейната помощ. Двамата постоянно злоупотребявали с алкохол, като в тези случай Елеонора ставала нападателна и раздразнителна.

На 28.11.2019г. двамата посетили брата на Стоян и поискали да ги почерпи с алкохол. Той им отказал и им споделил, че рентата за наследствени ниви се раздавала и можели да си я вземат. Следобед двамата минали и взели от кооперацията полагащите им се 66,64лв. След това отишли до магазина и купили, както всекидневно всеки ден, 2 литра вино. Прибрали се и използвали алкохол, след което посред им избухнал скандал. Елеонора сграбчила нож и бързо и със забележителна мощ наръгала 5 пъти в гърдите и 1 път в коляното татко си, в резултат на което той умрял.  На телефон 112 в 01,32 часа, 37-годишната щерка съобщила, че татко й е в безсъзнание. Пристигналите на място лекарски екипи в началото не съумели да открият, че се касае за осъществено ликвидиране, защото било през нощта, а в къщата нямало електричество. Около обяд на другия ден, роднините почнали подготовката за погребението и им направило усещане, че Елеонора отказвала татко й да бъде преоблечен. Въпреки митингите й, при промяната на облеклата околните забелязали прободните рани и уведомили полицията.

От заключенията на направените в хода на делото съдебно-психиатрични експертизи е видно, че въпреки и с лека умствена назадничавост, Елеонора е можела да схваща свойството и смисъла на осъщественото, както и да дава достоверни показания все още на действието. В хода на правосъдното разследване, очевидците по делото обявиха, че сред бащата и дъщерята постоянно е имало кавги, а възрастният мъже е споделял, че Елеонора му е посягала, възползвайки се от безпомощното му положение.

В хода на следствието на убийството подсъдимата имаше разнообразни версии за случилото се. Едната беше, че татко й я е пребил и била в изискванията на физиологичен афект, а другата че неин прочут е направил убийството. Събраните доказателства и експертизи, обаче не поддържаха изказванията й.  

Присъдата предстои на обжалване или митинг пред Апелативен съд – Варна, като претекстовете на Окръжен съд – Варна ще бъдат направени в законоустановения период.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР