Накъде ще се движи пазарът? Никой не може да каже.

...
Накъде ще се движи пазарът? Никой не може да каже.
Коментари Харесай

За успех в инвестирането трябва да подбираме правилните активи, не само правилния момент

Накъде ще се движи пазарът? Никой не може да каже. Свидетелство за това са на процедура разграничените на половина анализатори във връзка с упованията си. Горе долу половината специалисти чакат ноlи загуби за американските показатели и тест на юнските дъна, които са на към 500 пункта надолу за S&P 500. Останалата половина са положителни и чакат тест на историческите върхове до края на годината, които също са горе долу на към 500 пункта в посока нагоре.

Казано по различен метод, най-вероятно половината от анализаторите ще се окажат прави, а останалите ще сгрешат, което е тъкмо толкоз, колкото е шансът да познаят какво ще се падне при хвърлянето на монета.

И откакто специалистите са разграничени на половина, а и двата лагера си имат своите разумни доводи, може би ще си зададете въпроса за какво непрофесионалистите да имат по-голям късмет да отгатнат посоката на пазара? И ще сте изцяло прави!

И идва по-добрия въпрос, който можете да си зададете. Вместо да се пробвате да прогнозирате посоката на пазара, не е ли по-добре да се опитате да подберете верните (евтините) акции, а не толкоз да се пробвате да определите верния миг за тях.

Всъщност, следването на този метод в вложението, може да се окаже доста по-добрия метод за дълготрайна рентабилност и успокоение в вложението. Както споделя Бъфет - купувайте положителни компании на " страхотни цени ", вместо да купувате страхотни компании на " положителни цени ". А това, може да се дефинира и като една от най-хубавите и печеливши тактики за дълготрайно вложение.

Друго предписание на Уолстрийт гласи - " купувай на ниска цена, продавай скъпо ". И до момента в който никой не може да каже, по кое време един актив ще стане безценен, доста по-лесното, което вложителите могат да създадат е да разпознават и сграбчват " евтини " активи.

Да, доста хора ще кажат, че " на ниска цена " има доста измерения. Че един актив може да стане още по-евтин... И да... от време на време се изискват финансови знания и малко опит на финансовите пазари, с цел да определите кое е на ниска цена. Но нищо повече! Нищо толкоз комплицирано и нищо невероятно, за хора, склонни да отделят малко време и старания, с цел да упражнят своите финансови мисли.

Евтини по отношение на историческите си стандарти

Една акция, или различен актив, може да се дефинира като релативно евтина, освен при сравнение на финансовите й съотношения и коефициенти по отношение на съперниците й, само че и по отношение на личните й стандарти.

Пример - акциите на Meta наподобяват евтини по отношение на своите съперници. Но може би доста по-важното е, че акциите на обществената мрежа наподобяват евтини и по отношение на своите лични стандарти.

Много фактори са съдействали за това, книжата на компанията да се търгуват при историческо най-ниското си съответствие цена-печалба, откогато стана обществена, само че най-значимите измежду тях са усещанията на пазара и анализаторите за бъдещия растеж на резултатите на компанията, най-много - закъснение на упованията за напредък.

Но на пазарите се търгуват упования, или по-скоро упованията са тези, които задават посоката на придвижване в цените на акциите. И до момента в който неприятните вести са към този момент значително заложени в равнищата на търговия на акциите на компанията, за вложителите остава опцията - първо новините в бъдеще да не са чак толкоз неприятни, колкото са упованията и второ - положителна смяна, която да промени посоката в която се насочва компанията. Случването на едно от двете неща, могат да трансформират метода, по който се прави оценка компанията, по отношение на историческите си стандарти и да върне съотношението цена-печалба към междинното в исторически проект, при което се е търгувала компанията.
 Стратегии за вложение в сложна среда
Стратегии за вложение в сложна среда

Някои елементи на фондовия пазар са в добра позиция да устоят както на инфлацията, по този начин и на допустима криза

Разбира се, вероятността за по-нататъшно утежняване е изцяло действителна. Но нейното материализиране по-скоро би удостоверило настоящите упования, заложени в мощно поевтинелите акции, в сравнение с да доведат до нов срив по сходство на случилото се към този момент през последната една година.

С други думи - акциите са поевтинели с над 60% през последната една година, при загуби за показателя от към 15%. Дали по-нататъшно утежняване на обстановката при компанията и пазарите може да докара до спад от още 60%? Не е невероятно, само че по-скоро е по-малко евентуално, в сравнение с при по-нататъшен спад на софтуерните компании да се материализира още веднъж сходен изпреварващ спад, в сравнение с при други мега-технологични компании, наранени по-слабо от загубите. Казано по различен метод, тук низходящия капацитет може да е бил привършен прибързано.

Но вложителите се интересуват освен от капацитета за по-малки загуби, само че и от този за по-голям растеж при положително показване на пазарите. И тук някои могат да спорят, че постоянно по-силно поевтинелите акции, се възвръщат по-слабо, поради влошения пиедестал при тях. И в това значително има прочут аргумент.

Ето за какво, втори фактор, който вложителите би трябвало да съблюдават, когато купуват сходни " паднали ангели " е - по кое време се трансформира фундаменталната обстановка при компанията. Тук важи правилото, че е доста по-добре да изчакате и даже да изтървете първата част на повишаването, само че да имате ясни сигнали, че обстановката към този момент се е трансформирала.

Евтини по отношение на съперниците си, при фундаментална смяна в бизнеса

Добре е да гледате и по какъв начин се показват съперниците на компания, която сте си харесали, тъй като е поевтиняла извънредно доста. И незабавно един образец.

Intel има съществени проблеми. Те са свързани със самата компания и със слабостта на целия бранш. Два фактора, които по едно и също време спомагаха за това, книжата на компанията да изгубят 35% за последната една година, при спад от 7% за S&P 500.

Нещо повече, Intel загуби короната на по-ценна компания, по отношение на главния си съперник AMD, който продължава да " яде " от пазарния му дял. Компанията показа доста неприятни резултати за миналото тримесечие и намали прогнозите си за тази година. Както се споделя - какво по-лошо може да се случи на компанията?

Но има и положителни вести, когато погледнем към конкуренцията с AMD. Intel съществено навакса изоставането си във връзка с качествата на своите чипове, съпоставени с тези на съперника си, което може да " запуши " дупката в приключването на пазарен дял. Компанията възнамерява 100 милиарда $ вложения в нови мощности. И най-важното - изплаща сериозен дял - от над 4%, при липса на сходен за съперника си.

От 2015-та година насам, най-големият международен производител на чипове покачва непрекъснато своите дивиденти. Нещо повече, темповете на растеж на дивидента е много приемлив и не е падал под 4.8%, равнище забелязано по време на коронавирусната рецесия.

През 2019-та година компанията покачва дивидента си с 5%. Следващата година - с 4.8%, следва покачване с 5.5% през 2021 година, с цел да забележим последното покачване на дивидента с 4.9% през актуалната година.

Ако екстраполираме растежа на дивидента с 5% за идващите осем години, то се оказва, че с цел да се резервира актуалната дивидентна рентабилност от 3.86%, която е повече от отлична, то акциите на Intel ще би трябвало да нарастнат с към 50% от настоящите си равнища.

Но... Инвеститорите би трябвало да са наясно, че въз основа на настоящата цена и акциите на компанията, актуалната дивидентна рентабилност е най-високата в новата история на компанията.

За последно, акциите на компанията са се търгували при настоящите си равнища през 2016-та година, само че тогава изплащания годишен дял е бил 1.04 $, по отношение на 1.46 $ сега. Казано по различен метод, изцяло е допустимо дивидентната рентабилност през 2030-та година на Intel да е по-ниска от настоящата - а за какво не даже на половина, при равнище от 1.9%. При подобен вид - опазване на растежа на дивидента на компанията и понижаване на дивидентната рентабилност на акциите - книжата на Intel би следвало да нарастнат близо два пъти.

Разбира се, за вложителите има още един доста значим въпрос - може ли растежа на дивидента да се резервира - т.е. ще разполага ли компанията с задоволително свободен запас с цел да поддържа покачването.

И тук на помощ идва едно съответствие, което дава положителен отговор на този въпрос - степента на погашение на дивидента (Payout Ratio), което е при 23.38% и демонстрира каква част от облагата се употребява за разпределяне на дял. Ниският % внася известно успокоение, че компанията ще съумее да резервира растежа на дивидента си в бъдеще, дружно със следване на капиталовите си проекти.

И всичко това не се прави оценка от пазара. Тя се търгува при съответствие цена-прогнозирана облага от 13.6, при 21.7 за AMD. И по-хубавото е, че упованията на анализаторите за Intel са по-скоро за опазване на отрицателните трендове, като налице е капацитет за допустима изненада в посока нагоре.

От друга страна AMD е застрашен от противоположния феномен - свръхочаквания за по-нататъшен растеж на каузи си, за сметка на Intel, които могат да не се материализират и да изненадат неприятно.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР