Наистина трябва да завиждаме на паяците. Представете си да можете

...
Наистина трябва да завиждаме на паяците. Представете си да можете
Коментари Харесай

Как паяците предат коприна?

Наистина би трябвало да завиждаме на паяците. Представете си да можете да вършиме коприна като тях, да я трансферирате, с цел да стигнете от място на място, постоянно да имате крепко като стомана защитно въже или да си изплетете комфортен хамак, когато имат потребност от отмора.

Нищо чудно, че поради завладяващите свойства на паяковата коприна, учените се пробват да разгадаят тайните й от десетилетия.

Ако успеем да разберем и пресъздадем процеса на предене, бихме могли да произведем изкуствена паякова коприна за редица медицински приложения, открива изследване на шведския медицински университет Karolinska Institute, коментирано от английския.

Например, изкуствената коприна може да помогне за регенерирането на нервите, които свързват мозъка и крайниците ни, и може да транспортира лекарствени молекули непосредствено в клетките, където са нужни.

Коприната на паяка е направена от протеини, наречени спидроини, които паякът съхранява в копринена жлеза в корема си. Има няколко типа спидроин за предене на разнообразни типове коприна. Паяците ги съхраняват...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР