Наистина намираме шестте струни“ за очарователни. Първо, защото от естетическа

...
Наистина намираме шестте струни“ за очарователни. Първо, защото от естетическа
Коментари Харесай

8 Необичайни факта за китарата

Наистина намираме „ шестте струни “ за очарователни. Първо, тъй като от естетическа позиция китарата е хубав обект, само че и тъй като това е инструментът за избор на блус и рок, два музикални стила, които боготворя (и на които също съм посветил избран брой публикации ).

Вторият най-популярен  от в света след пианото, китарата е известна и с лекотата си на образование. Съществува в огромно многообразие от модели (акустични, електрически, електроакустични …) и цени, които също оказват помощ да стане налична за допустимо най-вече хора.

Ако тематиката ви интересува и планирате да започнете, предлагам това управление да ви насочи към закупуването на класическа китара.

С това, дано да стигнем до същността на въпроса!

1 – Първата „ китара “ датира от античен Египет

Вярвате или не, най-близкият инструмент до китара е основан преди 3500 години (това е ретро китара)!

Принадлежал е на артист от това време, прочут като Хар-Мосе. Изработен от гладък кедър с десен от биволска кожа, той имаше три струни и даже плектрум, прикован посредством струна. Дори и да не е тъкмо китара, този инструмент безспорно е негов предшественик.

Това завладяващо завещание в този момент е изложено в Кайроския археологически музей.

2 – Най-голямата китара в света

Най-голямата китара в света, сертифицирана от международните върхове на Гинес, е с дължина над 13 метра. Става въпрос за дължината на рейс!

Още по-впечатляващо е, че с изключение на един елементарен модел, той е инструмент за възпроизвеждане, като всяка струна обезпечава вярната височина.

Китарата, създадена от Тексаската академия за просвета и технологии, тежи над 1000 кг. Изграждането му лиши съвсем година, има въздушни кабели като низ и приема емблематичната форма на Gibson Flying V.

3 – Най-малката китара

Освен в случай че нямате изключително пъргави (или микроскопични) пръсти, няма да можете да свирите на тази китара. Измервайки единствено 10 микрона или 1/100 000-та от метър, размерът му е равностоен на размера на човешката клетка!

Изработена от бистър силиций от откриватели от университета Корнел в Ню Йорк, китарата има 6 струни, които могат да бъдат свирени (разбира се от профилирано оборудване). Всеки от тях е необятен към 50 нанометра или към 100 атома.

Ако инструментът може да се свири, неговите честоти са толкоз високи, че не се чуват за човешкото ухо.

4 – Най-скъпата китара

Създаден от Fender, Stratocaster „ Reach Out To Asia “ беше продаден на търг за зашеметяващите 2,8 милиона $.

Но това беше с добра идея, защото събраните средства бяха употребявани за подкрепяне на жертвите от земетресението и цунамито през 2004 година В Индийския океан.

Производството на този напълно бял Strat коства на Fender към 20 000 $. Но в случай че е достигнал такова количество, това е основно с помощта на неповторимата си украса.

Инструментът в действителност е подписан от 19 китарни икони:

Мик Джагър,

Кийт Ричардс,

Ерик Клептън,

Брайън Мей,

Джими Пейдж,

Дейвид Гилмор,

Джеф Бек,

Пийт Таунсенд,

Марк Нопфлер,

Рей Дейвис,

Лиъм Галахър,

Рони Ууд,

Тони Йоми,

Ангус и Малкълм Йънг,

Пол Макартни,

Жило,

Ричи Блекмор,

Def leppard, 

Брайън Адамс

С подобен лист с именити китаристи, които са оставили своя отпечатък върху тази китара, няма подозрение, че тя е неповторима в света!

5 – Най-дългата подред сесия на китара

Очевидно безсънен Дейв Браун …

През 2011 година Ирландският китарист Дейв Браун сложи нов международен връх за най-дългата китарна сесия до момента.

Талантливият китарист свири без спиране в продължение на 114 часа, 6 минути и 30 секунди, сред 12 и 17 юни (т.е. в продължение на четири дни и половина).

Мега сесията се състоя в известната механа Temple Bar в Дъблин, Ирландия (която остана отворена по време на концерта). Дейв си разреши единствено къси 30-секундни почивки сред песните.

На китара, заета от Стиви Рей Вон, Дейв свири общо 1372 песни, завършвайки с класическата U2 „ With or Without You “.

6 – Мъж се оженил за своя Stratocaster

През 2001 година Британският музикант Крис Блек толкоз се влюби в аления си Fender Strat – прочут като „ Brenda la Fenda “ – че се ожени за нея 35 години откакто го купи.

Церемонията се състоя в черква в Лондон и беше изпълнена от другар.

Всъщност китарата беше втората му „ брачна половинка “, защото по това време Крис също беше женен за същинска жена. Никога не приемайки себе си прекомерно съществено, последният призна, че събитието е предопределено най-вече за „ развлечение и повишение на морала на хората “.

Забавляваше ли някогашната си брачна половинка? Историята не го споделя..

7 – Дейвид Гилмор има Stratocaster # 0001

Легендарният английски китарист, член на групата Pink Floyd, има Fender Strat No. 0001. Този незабравим Strat се отличава с бяло покритие, златен предпазител на куката, три пикапа с единична намотка и трипозиционен комутатор.

Този брой обаче е по-символичен от всичко друго, защото същинският 1-ви продаден Stratocaster не би бил този.

Въпреки че носи сериен номер # 0001, това не е първият Stratocaster, юридически в миналото. Необичайният му цвят, защото другите златни детайли демонстрират, че това може да бъде изложбено произведение, направено за специфичен мотив или за чиновник.

„ Първият “ Stratocaster в действителност носи серийния номер 0100. Съобщава се, че е изработен през април 1954 година, към година преди Gilmour, което го прави първият прочут Stratocaster, който носи сериен номер.

Така или другояче, това е емблематично за всичко това!

8 – Зад Lucille на BB King има трагична история

BB King и неговата китара Lucille

Известният блусман BB King кръсти всичките си китари Lucille.

Причината? Една вечер, до момента в който играели на топка в Арканзас, двама мъже почнали да се бият за жена. По време на битката се е преобърнал керосинов варел, който е предизвикал пожар, който е трансформирал танцовата зала в пламъци.

Веднъж излязъл на открито, Кинг осъзнал, че е оставил своя драгоценен Гибсън вътре и хукнал да я избави.

На идната заран той назова китарата си Lucille, на името на дамата, която е въодушевила борбата. Както един път призна самият китарист, беше „ да ми подсети в никакъв случай повече да не върша такова нещо “.

Източник:  

Източник: naselo.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР