Наистина ли екзотична актриса от Виена, смятана за една от

...
Наистина ли екзотична актриса от Виена, смятана за една от
Коментари Харесай

Красавицата, която изобрети безжичната технология

Наистина ли екзотична актриса от Виена, считана за една от най-красивите дами в света през 40-те години, изобретява безжичната технология? Не тъкмо, само че обстоятелствата към историята са изумителни и включват Холивуд, Втората международна война и торпеда с дистанционно управление.

Идеята на Хеди идва от по-обширната идея на честотното скокообразно изменение. Тя я развива дружно с композитора Джордж Антейл, който преди този момент се е занимавал с автоматизация на музикални принадлежности и употребява същата идея, която просто трансформира честотата на сигнала, тъй че той не може да бъде заглъхнал.

Работата й е забравена дълго време, до 1997, когато откриватели я намират и заключават, че тя е извънредно напреднала за времето си. Методологията на Хеди по-късно се употребява в доста от модерните безжични технологии като, да вземем за пример, Bluetooth.

 jump-book-2-jumbo

Хеди (в средата) дружно с Джордж (вдясно)

По време на ВСВ в Съединени американски щати е учреден Националния съвет на изобретателите, който има за цел да намира хора с положителни хрумвания за битка против страните от Оста. Методи за криптиране и декриптиране на известия се търсят с изключително внимание.

Ламар показва концепция за радиоуправляемо торпедо. Честотите му ще се трансформират от устройство с клавиши, сходно на пиано, като редът им ще се знае единствено от електрониката в торпедото и в кораба. Както написа в патентните документи: „ Накратко, системата ни, приспособена за радиоконтрол на отдалечени плавателни съдове, употребява записи, синхронизирани сред предавателя и ресийвъра, съгласно които те трансформират настройките си. Така че без да знае записите, врагът не би могъл да дефинира какви честоти се излъчват… В нашата система се употребяват 88 честоти, сред които предавателя и ресийвъра ще сменят на избрани шпации. Също по този начин, тези записи могат да са със всякаква дължина и експедитивност. Двата записа могат да се синхронизират с вярно калибрирани мотори, които се употребяват в часовници и хронометри. Във опциите на изобретението ни е и опцията за периодическа отдалечена калибрация на мотора в торпедото спремо мотора в кораба посредством специфични импулси. “

 Hedy_Lamarr_in_The_Heavenly_Body_1944

Хеди Ламар в „ The Heavenly Body “ “, 1944

Хеди и Джордж показват изобретението си пред Националния съвет на изобретателите през 1940. Военните обаче, най-вероятно тъй като няма да слушат някаква си там хубавелка и актриса какво им приказва, отхвърлят макар очевидните изгоди.

 Clark_Gable_and_Hedy_Lamarr_Publicity_Photo_for_Comrade_X_1940

Кларк Гейб и Хеди Ламар в „ Comrade X “, 1940

В последна сметка приносът на Хеди Ламар е маркиран заплатен, когато през 1997 Electronic Frontier Foundation й дават „ Награда за пионер “, а също по този начин получава и „ Bronze BULBIE Gnass Lifetime Achievement “, която се присъжда „ на хора, чиито достижения в изкуствата, науката и бизнеса доста способстват на обществото “.

Една година по-късно, през 1998, Wi-LAN купува 49% дял от патента на Ламар за необявена сума.

 Lamar

Хедуиг е родена през 1913 година във Виена. Филмовият й дебют е през 1931 в „ Extase “ на Густав Мачати – филм, който е абсурден даже и през днешния ден поради великодушната си голота и сцена с съмнително безапелационен женски оргазъм.

Малко по-късно тя взема решение да се освободи от задушаващия си брачен партньор, Фредрик Мандл, богат австрийски търговец на боеприпаси, за който се омъжва, когато е на 19. Като всяка именита принцеса, и тя значително е държана в плен в дома си в панорамния, само че далечен Шлос Шварценау. Мъжът й върви на голям брой вечери с водачи във военната промишленост и макар, че и двамата са от еврейски генезис, той се среща и с хора като Хитлер и Мусолини.

За да избяга от самобитния си затвор, съгласно автобиографията й „ Ecstasy and Me “, тя упоява прислужница, която наподобява като нея, облича облеклата й и по този начин напуща къщата, а по-късно и страната.

Кариерата й в Холивуд стартира преди даже да стигне до Съединени американски щати – когато среща съоснователя на MGM Луис Б. Майер в Европа. Тогава той я убеждава да промени и името си на Хеди Ламар (като Ламар идва от фамозната актриса от немите филми Барбара Ла Мар), с цел да се отдалечи от присъединяване си в „ Ecstasy “. Скоро кариерата разцъфтява и тя се озовава до звезди като Кларк Гейб и Спенсър Трейси.

Както отбелязахме, неосъщественият принос на Хеди във Втората международна война потъва в забвение много дълго. Те не изобретява wifi, както се твърди на някои места… Но работата й подкрепя както на киното, по този начин и на науката, което е нещо извънредно рядко срещано. До огромна степен като хубостта й.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР