Наистина имахме голям късмет, казва Ян Хейманс от нидерландското село

...
Наистина имахме голям късмет, казва Ян Хейманс от нидерландското село
Коментари Харесай

document.createElement; document.createElement; document.createElement; document.createElement; document.createElement; document.createElement; document.createElement;

" Наистина имахме огромен шанс ", споделя Ян Хейманс от нидерландското село Неер, ситуирана на река Маас. " Новата стена за отбрана от наводнения беше приключена едвам преди няколко месеца. Без нея всичко би било наводнено. " Защитната стена с солидни стоманени врати и със стъкло с дебелина 10 сантиметра в горната си част съумя да удържи придошлите водни маси, които се стекоха предходната седмица от река Маас. Водата съвсем доближи до върха на стената.
Още по тематиката
Ползата от плана " Делта "

Новите стени и насипи по реките в южната част на Нидерландия са част от плана " Делта ", който обезпечава отводняването на равнинната страна. След пагубните наводнения през 90-те години, южната нидерландска провинция Лимбург стартира амбициозна стратегия, която цели да отбрани локалните поданици от нови наводнения.

Програмата би трябвало да даде на реките Маас, Рур и Рейн повече пространство, изяснява Йос Тойвен, който дава отговор за ръководството на водите в провинция Лимбург. За задачата са били планувани спомагателни заливни площи, в които няма къщи, заводи и значима инфраструктура, а единствено полета и ливади.

" През последните години се наложи да преселваме хора и да събаряме къщи ", изяснява Тойвен. Край река Маас има огромни водни площи и поляни.

" С колкото повече пространство разполага водата, толкоз по-ограничена е и силата на течението, и нивото на водата. Това разрешава да се построят по-ниски насипи ", показва Тойвен.

Той се гордее доста и със защитната стена в Неер, защото тя разполага с съвременни врати, които при повишаване на нивото на водата се затварят сами. Някои елементи от стената са от бронирано стъкло, с цел да могат локалните поданици да се любуват на реката. " Нидерландия е страна на водата. Тук се вливат толкоз доста реки, че ние би трябвало непрекъснато да влагаме и да строим. "

Предимството на равнинната страна

При последните огромни наводнения и Нидерландия да беше наранена - някои обитаеми места като да вземем за пример Фалкенбург на река Гойл бяха под вода. Но обстановката там не би могла да се съпостави с тази в Германия или Белгия. " За шанс на нидерландците страната е най-вече равнинна ", показва Йос Тойвен.

 Има ли връзка сред климатичните промени и бедствията от последните дни Виж още

" Ако има доста планини, придошлите реки доста мъчно биха могли да се управляват - когато водата се повишава за часове. Тук при Маас това се случва след ден-два. Движението на водата е по-бавно и ние можем да предвиждаме какво би станало. Нашето преимущество е в това, че тук всичко е толкоз равно. "

Проектът " Делта " в Нидерландия може да предотврати наводнения, които теоретично настъпват единствено един път на 250 години. Специалистите по ръководство на водите още занапред възнамеряват планове и защитни ограничения по Маас и Рур за идващите 50 или 100 години. Какви обаче ще са следствията от промените в климата, що се отнася до количеството превалявания и до повишението на морското ниво, към този момент още е мъчно да се реши, споделя ръководителят на " Делта " Петер Глас.

Материалът е оповестен в
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР