Нахутът е от храните, които добиха популярност в последните години

...
Нахутът е от храните, които добиха популярност в последните години
Коментари Харесай

Защо нахутът има място в менюто ни

Нахутът е от храните, които добиха известност в последните години като добър избор за всички, които желаят да се хранят здравословно и най-вече с растителна храна, набавяща им всички нужни субстанции.

Нахутът обаче е прочут още от дълбока античност. Нещо повече - той е едно от първите култивирани растения. Предполага се, че стартира да се употребява за издръжка в Месопотамия преди 7500 години.

Това растение от семейство бобови съставлява шубрак с височина до 50 см. Има твърда текстура и мек усет, който малко прилича ореховия. Има два типа нахут - " Деси " и " Кабули ", като консервираният и този, който е по-разпространен в Европа, е вторият. Неговите семена са по-светли и по-големи.
 Снимка 513796

Нахутът може да се употребява под друга форма. Най-популярната е хумусът, където се комбинира с тахан и други добавки по желание. Печеният нахут е прочут като леблебия. Продава се в недопечен тип, като може да се подготви като другите бобови култури в разнообразни ястия, или пък да се употребява сварен или от консерва в салати и предястия.

Който и метод да изберем, сигурно сме създали верен избор, тъй като нахутът е на ниска цена и елементарен метод да заредим организма с растителни протеини, фибри, антиоксиданти и голям брой витамини и минерали .
 Снимка 513761

Една чаша варен нахут съдържа 269 калории, 15 грама протеин, 4 грама мазнини, 45 грама въглехидрати и 13 грама фибри. Важно е да внимаваме с консервирания нахут, тъй като в него може да има огромно наличие на сол, което го прави не толкоз потребен, предава The Healthy.

Голямото количество фибри в това бобово растение го вършат потребно както за храносмилането и чревната флора, по този начин и за контрола на равнищата на холестерол. Разтворимите и неразтворимите фибри ни подсигуряват и чувство за задоволеност за по-дълго . Разтворимите са и тези, които се свързват с " неприятния " холестерол и го извеждат от тялото, предотвратявайки образуването на плаки по кръвоносните съдове.
 Снимка 513763

Нахутът е богат и на полиненаситени мастни киселини , за които е потвърдено, че поддържат сърцето крепко. А алфа-линоленова киселина (ALA), която е тип омега-3 мастна киселина, подкрепя за поддържането на високи равнища на " положителния " холестерол. Това пък води до намаление на кръвното налягане и равнищата на триглицериди.
 Мента, чия, ябълки и няколко естествени метода за угнетяване на апетита
Как да надхитрим глада

За да не бъде апетитът наш зложелател

Както всички други бобови растения, и нахутът е отличен източник на фолиева киселина, цинк, мед, желязо и манган . Силно целесъобразен е за бременни дами. Цинкът е минерал, който подкрепя кафези на имунната система. Медта и желязото работят дружно, с цел да оказват помощ на тялото ни да образува червени кръвни кафези, а манганът е потребен за контрола на кръвната захар.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР