Нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари шокира света,

...
Нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари шокира света,
Коментари Харесай

АФП: Задълбочаването на санкциите може да принуди Путин да промени сметките си

Нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари шокира света, само че президентът Владимир Путин не демонстрира признаци за отдръпване. Ето вероятни сюжети за идващите седмици и месеци, съгласно източници от западното държавно управление и специалисти от мозъчни тръстове.

Военно тресавище

Украинските сили до момента се опълчиха на съветската инвазия, предотвратявайки опита на парашутисти да завладяват столицата в първите дни и запазвайки контрола над огромни градове като Харков. Русия твърди, че има цялостно въздушно предимство, противовъздушната защита на Украйна към столицата Киев и в други региони наподобява отслабена, само че към момента работи, настояват западни представители. „ Това им сътвори толкоз доста проблеми “, сподели европейски източник пред кореспонденти в петък, поискал анонимност. Огромен брой украинци също се причислиха към елементи за териториална защита, остават и въпроси по отношение на морала на съветската войска и нейната логистична поддръжка. Подкрепени от западно разузнаване и поток от противотанкови ракети и ракети земя-въздух, украинските войски може да съумеят да се задържат в столицата и да доведат нещата до някаква военна патова обстановка. Задълбочаването на западните наказания, целящи задушаването на съветската стопанска система, може да принуди Путин да промени сметките си. „ Западът може да употребява някои наказания, с цел да накара Путин да се откаже от главната си военна цел за обезглавяване на украинското държавно управление и инсталиране на проруска марионетка “, написа тази седмица Самюел Чаръп от американския мозъчен концерн RAND Corporation. Може да е нужен и напън от Пекин, който от ден на ден е съдружник на Кремъл при президента Си Дзинпин.

Промяната вътре в Русия

Руският президент Владимир Путин следи деликатно вътрешното противоречие. Репресиите против самостоятелните медии и задграничните снабдители на вести отстраниха различни източници на информация за войната, циментирайки хватката на ултра-лоялните съветски държавни медии. Въпреки това, дребни антивоенни демонстрации се организираха в градове от Санкт Петербург до Москва, а съгласно локалните правозащитни групи бяха задържани минимум 6000 души. Има и признаци на пукнатини в ръководещия хайлайф, като някои олигарси, депутати и даже частната петролна група „ Лукойл ” намерено приканват за помирение или преустановяване на сраженията. Макар да не се счита за евентуална на този стадий, опцията Путин да бъде свален вследствие на национална неодобрение или даже прелом в двореца не се изключва. „ Личната му сигурност е доста добра и ще бъде доста добра, до момента в който моментът не е настъпил “, сподели Елиът А. Коен от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, основан във Вашингтон мозъчен концерн. " Това се е случвало доста пъти в руската и съветската история. "

Руските военни триумфи

Предвид оръжейното предимство на съветските войски, въздушната мощност и опустошителното потребление на артилерия, западните анализатори по защитата чакат те да продължат напред. Огромен ескорт от транспортни средства се събра отвън Киев и се чака нахлуване против столицата. Френският президент Еманюел Макрон показа след диалог с Путин в четвъртък сутринта, че " най-лошото занапред следва ”. Путин желае " да поеме контрола над цяла Украйна ", сподели по-късно негов асистент пред кореспонденти. Но даже съветските войски да смъкват украинския президент Владимир Зеленски и да преодолеят съпротивата на Украйна другаде, Путин ще се изправи пред предизвикването да окупира 40-милионна нация. „ Да влезеш в град не е същото като да го задържиш “, писа тази седмица в Substack английският историк на войната и професор Лорънс Фрийдман от Кралския лицей в Лондон.

Разпространението на спора

Украйна граничи с четири някогашни руски страни, които в този момент са членки на водения от Съединени американски щати боен алианс на НАТО, който счита, че офанзивата против един негов член е офанзива против целия съюз. Носталгията на Путин към Съветския съюз и обещанието му да пази съветските малцинства, които се намират в балтийските страни, оставя открит въпроса за неговите териториални упоритости. Някои спекулират, че след Украйна Путин може да обърне взор и към Молдова, някогашна руска страна, вклинена сред Украйна и Румъния. Малцина чакат Путин намерено да нападна член на НАТО, което би изложило риск от нуклеарна война, само че са вероятни и други провокации. „ Неутрална Швеция следи зорко желанията на Русия към остров Готланд в Балтийско море “, написа анализаторът Бруно Тертре за френския мозъчен концерн Montaigne Institute. Самюел Чаръп предизвести за „ рисковете от случайност, случай или неправилни калкулации, които могат да се трансфорат във война сред НАТО и Русия “, като искрата може да е от всичко - от неправилна ракета до хакерски атаки.

Конфронтация с НАТО

Това постоянно се е считало за невероятно заради взаимната гаранция от заличаване с нуклеарните оръжия. Съединени американски щати и Русия откриха по този начин наречената " линия за деконфликт ", по която могат бързо да обменят военна информация, с цел да понижат рисковете от недоразумения и неточности. Същият способ бе употребен в Сирия, където американските и съветските сили се намираха на противоположните страни в гражданската война в страната от 2015 година Но Путин подреди на силите за нуклеарно въздържане на Русия да бъдат във висока бойна подготвеност, а външният министър Сергей Лавров предизвести, че „ Третата международна война може да бъде единствено нуклеарна война “. Западни анализатори считат, че сходни предизвестия би трябвало да се одобряват като пози, с цел да възпрат Съединени американски щати и Европа от обсъждане на хрумвания като „ зона, неразрешена за полети “ над Украйна. „ Тези изказвания са ориентирани най-вече към западна аудитория, с цел да ни накарат да се опасяваме и нашите общества да са несигурни “, сподели Густав Гресел, специалист по противоракетна защита в Европейския съвет по външни връзки. " Те употребяват нуклеарното въздържане като форма на осведомителна интервенция. Няма смисъл ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР