Нахлуването на Русия в Украйна е довело до отделянето на

...
Нахлуването на Русия в Украйна е довело до отделянето на
Коментари Харесай

175 млн. тона въглероден диоксид, отделени в резултат на войната в Украйна

Нахлуването на Русия в Украйна е довело до отделянето на 175 милиона тона въглероден диоксид (CO2) в атмосферата или е проправило пътя към това, се споделя в отчет, оповестен от украинското министерство на околната среда и неправителствени организации от четвъртък, написа Reuters.

В отчета се споделя, че оценката включва както излъчванията, които са били отделени, по този начин и тези, които ще бъдат създадени по време на ремонтните действия след вредите, породени от нашествието през февруари 2022 година

В него са изложени някои от главните действия, които отделят въглеродни излъчвания вследствие на бойните дейности.

Докладът, който има за цел да дефинира количествено въглеродния отпечатък на войната, е направен в съдействие с украинското министерство на околната среда и откриватели на климата от Украйна и други страни.

" Милиарди литри гориво, употребявани от военните транспортни средства, близо един милион хектара полета и гори, подпалени от пожари, стотици взривени петролни и газови структури и големи количества стомана и цимент, употребявани за подсилване на стотици километри фронтови линии ", се споделя в отчета.

Оценката за 175 милиона тона се равнява на годишните излъчвания, създадени от 90 милиона автомобила, или от цяла Нидерландия за една година, се споделя в отчета.

В отчета е употребен индикатор, наименуван " обществената цена на въглерода ", с цел да се пресметна приблизителната финансова цена на спомагателните излъчвания.

" Общите вреди, които Руската федерация е нанесла на климата след 24 месеца война, възлизат на повече от 32 милиарда щатски $ ", се споделя в отчета.

В отчета се показва, че излъчванията от войната могат да бъдат разграничени почти на три трети: военна активност, стомана и бетон, нужни за възобновяване на разрушената инфраструктура, и последната трета се състои от няколко разнородни фактора, в това число пожари и придвижване на хора.

" През първите месеци на войната по-голямата част от излъчванията са породени от огромното разрушение на гражданската инфраструктура, което изисква огромни старания за следвоенно възобновяване ", се споделя в отчета.

" Сега, след две години война, най-големият дял от излъчванията се дължи на комбинацията от военни дейности, пожари в ландшафта и вреди върху енергийната инфраструктура. "

В отчета се показва, че военната активност е виновна за 51.6 милиона тона излъчвания в еквивалент на CO2. По-голямата част от това число, 35.2 млн. тона CO2 еквивалент, е породена от потреблението на гориво от съветската войска, а други 9.4 млн. тона - от потреблението на гориво от украинската войска.

В отчета се пресмята също, че затварянето на въздушното пространство над Украйна и някои елементи на Русия, както и рестриктивните мерки за потребление на въздушното пространство на Русия от някои превозвачи, са основали малко над 24 млн. тона спомагателни излъчвания на CO2.

 

Инфо: Дарик

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР