Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната

...
Нагласите на инвеститори и анализатори относно икономическото развитие в еврозоната
Коментари Харесай

Влошаване на инвеститорските нагласи в еврозоната през март към едногодишно дъно



Нагласите на вложители и анализатори по отношение на икономическото развиване в еврозоната означават съществено утежняване през март частично заради терзанията за разрастващ се протекционизъм, откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп заплаши да наложи високи мита на вноса на стомана и алуминий, демонстрират резултати от последно изследване на основаната във Франкфурт компания за пазарни проучвания Sentix.

Преди дни Доналд Тръмп разгласи, че има намерение да вкара мита от цели 25% за вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий, с цел да отбрани американските консуматори. Последва незабавна реакция от главните търговски сътрудници на Съединени американски щати, в това число и от Европейската комисия, която дефинира сходна стъпка като нахално вмешателство, равнозначно на протекционизъм и това породи терзания за възможни контрамерки. Тръмп отговори с нова опасност, че може да наложи мита и за вноса на създадени в Европа коли, в случай че Европейски Съюз отговори с ответни ограничения на неговия проект за въвеждането на цени за вноса на стомана и на алуминий.

" Коментарите на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп по отношение на въвеждането на митнически цени за избрани артикули освен разтревожиха Европейската комисия, само че и европейските вложители ", съобщи Манфред Хюбнер от института Sentix.

Индексът на инвеститорското доверие на Sentix, основан на изследване измежду 1029 вложители в еврозоната, извършено сред 1-ви и 3-ти март, се намали внезапно до 24,0 пункта от 31,9 пункта през февруари,докато упованията на финансовите пазари бяха за надалеч по-скромно негово намаляване до 30,9 пункта. Това съставлява утежняване на инвеститорските настройки за втори следващ месец, откакто през предишния ноември съответният показател доближи 10-годишен връх от 34,0 пункта, както и негово най-ниско равнище от април 2017-а година.

Индексът Sentix, измерващ настоящата икономическа обстановка в еврозоната, се намали за пръв път от шест месеца насам, достигайки 45,8 пункта, откакто през февруари удари дълголетен връх от 49,5 пункта (най-високо равнище от февруари 2007 година). В същото време показателят на бъдещите инвеститорски настройки се срина още по-силно до едвам 4,3 пункта от 15,5 пункта през предходния месец.

Според основаният във Франкфурт институт, утежняването се дължи в максимален степен на стабилен спад на инвеститорските настройки в Германия . Индексът на инвеститорското доверие във водещата европейска стопанска система се намали през март до 29,1 пункта от 36,2 пункта през февруари, до момента в който показателят, измерващ бъдещите настройки, се срина до -2,5 пункта от 5,5 пункта месец по-рано, излизайки на отрицателна територия за пръв път от февруари 2016 година насам.

" Германският стопански локомотив несъмнено стартира да изпитва проблеми ", означи Хюбнер. Според него вложителите са разочаровани от съглашението за ново съдружно ръководство сред консерваторите на Ангела Меркел и Германската социалдемократическа партия. Още в предходното изследване на Sentix болшинството интервюирани показаха, че нужните взаимни отстъпки за приемането на обща държавна стратегия, която да е допустима и за двете договарящи страни, са довели до отвод от политики, лишаващи Германия от промени и от политики, които вложителите и икономистите считат за нужни за постигането на дълготраен стопански напредък в бъдеще.

Манфред Хюбнер добави, че протекционистката изразителност на Доналд Тръмп утежнява в допълнение настройките на вложителите в Германия и в цялата еврозона.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР