Нагласите на българите към македонците са изключително позитивни - 51%

...
Нагласите на българите към македонците са изключително позитивни - 51%
Коментари Харесай

72% от българите: С македонците сме един народ

Нагласите на българите към македонците са извънредно положителни - 51% настояват, че македонците са непосредствен или еднакъв народ с българите. Мнозинство измежду тях е групата 26г.-35г. и хората над 65-годишна възраст. Това демонстрират данните от последното проучване на Институт за политика е отдадено на тематиката за връзките сред България и Македония.

При проучване на действителните контакти сред двата народа се открива, че 78% настояват, че нямат близки, родственици и другари в Македония. Най-много пазят загатна за такива възрастните хора, както и тези с по-висока просветителна степен. Обяснението на това е, че по-образованите хора имат по-добра родова памет.

Проучването на Институт за политика записва деен продан на равнище бизнес, образование, туризъм - 47% от българите сочат, че са посещавали Македония по изброените мотиви. Сред тях най-активни са хората сред 36-60г. възраст, както и хората с по-висока просветителна степен. Изследваните лица обрисуват като вероятни сфери на бъдещо съдействие образованието, проучване историята на двата народа, общи празнувания, битката с тероризма и наркотрафика, енергетиката, търговията, митническите облекчения, транспортните връзки и взаимните вложения.

Подписаният през август Договор за добросъседство сред двете страни е оказал извънредно съществено въздействие върху настройките и познанието на българите за Македония - 87% са научили доста нови и забавни неща за съседката ни или са трансформирали позитивно отношението си през месец август. Най-силно това е повлияло интервюираните в диапазона 26-56г. Отново фактор се оказва равнището на обучение и по-високо образованите хора са болшинство.

85% от хората считат, че предишното е основало изкуствена раздалеченост сред жителите на двете страни, както и че двете страни и техните жители имат обща история или интервали на такава. Най-незапознати с историята на България и Македония са младежите - сред 18-25г.(30%).

Ценността на общата история се признава от 64% от изследваните лица. 27% споделят, че макар нея, тя няма отношение към съвремието. 91% от българите настояват, че езикът, който приказваме, е еднакъв или с общи корени. Само 8% считат, че български и македонски са разнообразни езици.

Въпреки това 43% признават правото на Македония да самоопределя езика си като независим. Това е знак за високата приемливост на българите, която е мощно изразена до 65-годишна възраст. Младите и дейните българи са тези, които преобладават в наклонността.

На въпроса дали има македонска нация, друга от българската, 72% дават отговор, че македонската нация е основана през 20-ти век и е близка до българската. Общата настройка е: една нация, два народа.

Българите са уверени, че съставляват мост за Македония по пътя и към участие в ЕС(80%). Почти същият % поддържа съседката ни за присъединение към Съюза. 56% от българите познават историческия факт, че България първа е признала независимостта на Македония. Отново по-възрастните и хората с по-високо обучение са по-запознати с това.
Прави усещане, че хората, които се самоопределят като извънредно леви в политическото пространство, в по-голяма степен от другите са осведомени с тази част от историята.

През спорната най-нова история на България и Македония в съзнанието на българите е непокътнато близко, родно и топло отношение към Македония и македонските жители. За страдание тази история ни е разделила в контактите, само че не е попречила българите да запазят изключителна приемливост и предоставяне правото на независимост на избор за самоопределение на нашите съседи. Интензивното съдействие сред двете страни в последните месеци, в сегашния миг и обозримо бъдеще, благоприятстват смаляването на дистанциите и желанието за съвместен продан и връзка.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР