Нагласата на България остава непроменена - подкрепяме европейското развитие на

...
Нагласата на България остава непроменена - подкрепяме европейското развитие на
Коментари Харесай

След над 5 часа КСНС: България обяви позицията си за Северна Македония

Нагласата на България остава непроменена - поддържаме европейското развиване на Република Северна Македония (РСМ), само че единствено при ценене на българския народен интерес. Това стана ясно след Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев, траял над 5 часа. Темата беше позицията на страната ни за интеграцията на Западните Балкани и по-конкретно РСМ.

В съвещанието участваха ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, по един представител на седемте парламентарни групи, премиерът Кирил Петков, вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, министрите на вътрешните работи Бойко Рашков и на отбраната Стефан Янев, заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова и ръководителите на Държавните организации " Национална сигурност " и " Разузнаване " - Пламен Тончев и Антоан Гечев, както и посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов.

" Участниците в КСНС се сплотиха към мнението, че са нужни всеобхватни, целенасочени и ресурсно обезпечени действия за възобновяване на доверието и активизиране на двустранното съдействие във всички области от съвместен интерес. От изключително значение са проектите, осигуряващи транспортна, инфраструктурна, цифрова и енергийна съгласуваност с акцент върху Коридор 8. Това от своя страна ще способства за преодоляване на застоя в връзките сред двете страни, ще даде подтик за ускорение на преговорния развой и за устойчивото развиване и разцвет на района ", съобщи Радев. 

" Членовете на Консултативния съвет означиха и постигнатото досега в преговорния развой. В някои сфери на двустранните връзки се обрисува опция за реализиране на единодушие. Решаването на отворените политически въпроси ще форсира доста напредъка във всички останали области ", добави президентът.

Участниците в КСНС препотвърдиха позицията на България по отношение на готовността на Република Албания за започване на преговорния развой за участие в Европейски Съюз, посочи още Радев.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР