Наемите в центъра нараснаха със 7,1% спрямо предходното тримесечиеСофия е

...
Наемите в центъра нараснаха със 7,1% спрямо предходното тримесечиеСофия е
Коментари Харесай

Столицата е лидер в Европа по поскъпване на офисите

Наемите в центъра набъбнаха със 7,1% по отношение на предходното тримесечие


София е преди всичко в Европа по повишаване на наемите на офис площи през третото тримесечие на 2018 година, демонстрират данните на консултантска компания. Наемите в най-високия сегмент на пазара – здания от клас А с централно местонахождение, набъбнаха със 7,1% по отношение на предходното тримесечие. За площи в такива здания към този момент се договаря при равнища от 15 евро/кв.м., при 14 евро/кв.м. преди, демонстрират данните на компанията. На годишна база покачването на наемите в първокласните офис здания в София е малко над 11%. За висок клас офис здания на отзивчиви местоположения отвън центъра, търсените наеми също означиха лек растеж – от 13,5 евро на 14 евро за кв. м.

„ Повишаването на офис наемите е продължение на наклонността от последните години под въздействие на лимитираното предложение на първокласни площи и дейното търсене. Този тренд обаче ще се обърне поради обстоятелството, че пазарът към този момент е покрай точката на засищане, а предлагането се чака доста да нарасне през идващите години “, разяснява Станимира Пашова, управител „ Офис площи “ в компанията. Според нея, в границите на идващите 4 години се възнамерява завършването на офис площи, които всекидневно биха се усвоили от пазара за повече от 6 години. Това ще докара до повишение на незаетостта и напън върху наемните цени.

В същото време наемите на първокласни складови площи в столицата остават без смяна – 4 евро/кв. м. Сходна е картината на комерсиалните улици, където наемните на магазин от 100 кв. м се резервират към 50 евро/кв. м.

Офис пазарите в Европа като цяло имаха мощно трето тримесечие, с растеж на наемните от 0,7% по отношение на предходните три месеца и 2,5% на годишна база. Това е осмо подред тримесечие на повишаване на наемите. В Централна и Източна Европа междинното повишаване по отношение на миналата година е 2,6%.

По данни на компанията по-високи равнища се следят на 12 от общо 47 пазара на континента. Двигатели на растежа са Германия и някои районни центрове във Англия, като Бристол, Единбург и Нюкасъл.

Офис пазарът в Европа отбелязва най-голям растеж на наемите спрямо останалите два сегмента – търговски и индустриални парцели. На годишна база покачването при логистичните площи е 1,8%, до момента в който при комерсиалните улици даже има лек спад от 0,5% на годишна база.

„ Във всички сегменти основните европейски пазари като Англия, Франция, Германия, Скандинавските страни и Бенелюкс (Белгия, Холандия и Люксембург), означиха постоянен растеж на наемите, към този момент доближиха и даже надскочиха равнищата преди рецесията. Пазарите в Южна, Централна и Източна Европа бяха по-тежко наранени, само че някои браншове като комерсиалните улици наваксват предходния спад на цените “, разяснява Найджъл Алмънд, управител „ Информация и разбори “ в компанията.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР