Наемите на първокласни офис площи в София са около 15

...
Наемите на първокласни офис площи в София са около 15
Коментари Харесай

Не е за вярване какво се случва с цените на наемите на офиси в София

Наемите на първокласни офис площи в София са към 15 евро на кв. м. В Букурещ наемите са непроменени на равнище от 18 евро на кв. м., написа

А за първокласните офиси във Варшава желаят 26 евро на кв. м на месец, което е растеж с 18,8% на годишна база, написа в разбор на консултантска компания на пазара на парцели.

Наемите на първокласни логистични площи в София остават непроменени на равнище 5,20 евро на кв. м, като от консултантската компания чакат те да задържат нивото си и през идващите 12 месеца.

В Прага и Варшава обаче има растеж на наемите на логистични площи. За първокласни търговски площи в София желаят към 50 евро на кв. м. на месец.

Общо 6,26 милиарда евро са вложени в недвижими парцели в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) през първата половина на 2020 година, демонстрират данни на консултантската компания.

С главен принос за това е продажбата на два огромни портфейла с парцели на стойност 2,2 милиарда евро, като Полша и Чехия имат общ дял от 78% от вложенията в шестте страни от ЦИЕ.

Сегментите на офисите и на индустриалните и логистичните площи имат дял надлежно от 41% и 22% от вложенията в парцели в района.

“Не е изненадващо, че интензивността при комерсиалните площи и хотелите е по-ограничена, имайки поради, че отрицателните резултати от пандемията са най-осезаеми при тях.

По отношение на цените възвръщаемостта на първокласните индустриални и логистични парцели, остава постоянна, като има и пазари, на които се свива”, разяснява Кевин Търпин, шеф на отдел “Проучвания” за ЦИЕ в консултантската компания.

“При висококачествените офиси възвръщаемостта е повишена приблизително с 0,25%. Инвеститорите резервират интерес към ЦИЕ, само че се отнасят с нараснало внимание към района, до момента в който пазарите се успокоят”, добавя той.

Инвеститорите от Европа, Близкия изток и Африка са най-активни при вложенията в ЦИЕ през първата половина на годината. Както и през предходните години, локалните вложители от ЦИЕ също имат принос към общия размер покупко-продажби, който за полугодието възлиза на 1/3 от преводите.

Свободните площи в офис и индустриалния сегмент на множеството пазари в ЦИЕ се стабилизират на най-ниските равнища за последните няколко години.

От позиция на наемите притежателите на парцели пробват да запазят актуалните равнища и употребяват тласъци, с цел да привлекат и задържат наематели.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР