Надзорният съвет на НЗОК е разпределил условите бюджети за трите

...
Надзорният съвет на НЗОК е разпределил условите бюджети за трите
Коментари Харесай

НЗОК разпредели бюджета за онколекарствата в болниците със 17 млн. по-малко

Надзорният съвет на НЗОК е разпределил условите бюджети за трите съществени групи медикаменти, заплащани от НЗОК, само че от тях е извадено нарастването от 17 млн. лева за онкомедикаментите и останалите препарати от група В, което беше направено в края на предходната година със средствата от запаса. Това излиза наяве от стенограмата на съвещанието от 24 февруари.

Средствата са разпределени за интервала от интервала от 1 януари 2023 година до приемане на Закона за бюджета на НЗОК за 2023 година за задачите на използване на Механизма, гарантиращ предвидимост и резистентност на бюджета на Касата.

„ Миналата година сме ползвали върху тези стойности Механизма. Тази година също ще има запас в бюджета. И в този момент като вършим проекторамката на бюджета за тази година, считам, че ще имаме завишение на средствата. За да не сложим притежателите на позволение за приложимост в обстановка в този момент да възвръщат повече, по-справедливо е да стъпим върху разходната част предходната година “, обосновава и. д. шефът на Здравната каса доктор Йорданка Пенкова предлагането си разпределението да се направи върху увеличените в края на годината средствата за онкомедикаменти.

Според представителя на Министерство на здравеопазването в Надзора Мария Беломорова и Боян Бойчев от АИКБ обаче такова систематизиране е рисковано и надзорниците одобряват условния бюджет да не включва последното нарастване на средствата.

По време на същото съвещание надзорниците още веднъж спорят за това по какъв начин да бъде решен казуса с особеното възнаграждение на еднакъв медикамент в другите лечебни заведения в условия на изчезнала Централна социална поръчка.

„ Ние имаме механизъм и този механизъм работи, и преразход в средствата няма да има. Проблемът е за равнопоставеност на лечебните заведения, тъй като лечебните заведения, които организират Закон за обществените поръчки в рамковото съглашение, договарят на по-ниски цени. Другите лечебни заведения, които не организират Закон за обществените поръчки, се преценяват с цената в Позитивния лекарствен лист. Касата заплаща на всяко лечебно заведение, като съпоставя трите цени. Тези, които не организират Закон за обществените поръчки, получават възнаграждение по цените в ПЛС или от рамковото съглашение. Тези, които организират Закон за обществените поръчки и тяхната цена е по-ниска от ПЛС, даже и по-ниска от централното договаряне, получават цената, на която са си договорили. Или в най-лошия случай при тях е цената в рамковото съглашение, в случай че е по-ниска от ПЛС. Може да са договорили по-висока цена, само че получават цената в рамковото съглашение. Рамковото съглашение обаче е двегодишно, което е изтекло декември 2021 година. В тези две години преди този момент не е провеждан централен Закон за обществените поръчки. Има доста нови молекули, доста молекули, които имат нови показания, които не са били включени в централното договаряне и надлежно не са включени и в рамковото съглашение. Въпросът е за кардинално държание към лечебните заведения. На едните заплащаме на по-висока цена, а на другите – по-ниска цена за еднакъв артикул “, разяснява доктор Пенкова.

„ Да, за бюджета на Касата непосредствено няма да има някакъв риск, само че косвено може да има. Още повече, че специалистите на Касата са показали в отчета до нас, че би зародил финансов риск разноските за медикаментите за използване за онколечение да се усилят, което пък ще докара до по-големи суми за директни заплащания от притежателите на разрешенията за приложимост. Съществува риск Касата да има проблем при събиране на тези суми, в случай че станат обилни “, споделя обаче Мария Беломорова.

Според ръководителя на Надзора доктор Александър Златанов е доста оправдано да продължи да се ползва реда на възнаграждение, настоящ през 2022 година Той акцентира, че с цел да се спре заплащането на лекарство от една болница по цена, 10 пъти или в пъти по-висока на друга, са нужни законодателни промени.

„ Всички адвокати на Министерство на здравеопазването и всички адвокати на НЗОК не можаха да стигнат по чисто юридически професионални съображения до решение може или не може да се направи смяна в Наредба 10 при тези условия, преди да има законова смяна. Имаме  едни условия от предходната година, те работят, в този момент са същите условия и би трябвало да използван същия метод като предходната година, защото нямаме различен вид като излаз “, споделя доктор Златанов.

Цялата стенограма от съвещанието може да видите 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР