Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса взе решение да покрива

...
Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса взе решение да покрива
Коментари Харесай

Касата ще покрива лекарствата за кръвосъсирване

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса взе решение да покрива преразходите за медикаментите, които се ползват при животозастрашаващи кръвоизливи и незабавни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии. Целта е фарма фирмите да бъдат освободени от директни заплащания.

Промените са записани в проектонаредба на Министерство на здравеопазването, касаеща медикаментите от позитивния лист, която Народно събрание на Касата е одобрила на съвещанието си на 25 април. Документът планува компаниите да не връщат пари, в случай че през 2019 година надвишат заплатените от НЗОК суми по отношение на тези, платени от здравното ведомство през 2018 година

От тази година в Наредба 10 на Министерство на здравеопазването е регламентирано притежателите на разрешенията за приложимост да възвръщат посредством директни заплащания парите, които Касата е дала за техни артикули при положение, че са надвишили разноските, платени през миналата година. Именно от това обвързване освобождават фирмите, когато става въпрос за потребление на антикоагуланти при незабавни положения.

Тази година НЗОК е определила малко над 396 млн. лева за лекарствени артикули, предопределени за лекуване на злокачествени болести, и лекарствени артикули при животозастрашаващи кръвоизливи и незабавни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии. От запаса се отпускат 11 млн. лева, а от здравноосигурителни заплащания - 385 млн. лева

Надзорниците са записали в решението си, че не е допустимо да бъде плануван разходът на НЗОК за спомагателните заплащания през 2019 година При нужда те ще бъдат набавени от запаса за непредвидени и неотложни разноски или от преизпълнението на приходите от здравноосигурителни вноски и неданъчни доходи. Конкретният размер на средствата, с които се завишат одобрените годишни разноски, ще се дефинира с решение на Надзорния съвет до 30 ноември 2019 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР