Надяваме се на ясни вечери пред нас този месец, защото

...
Надяваме се на ясни вечери пред нас този месец, защото
Коментари Харесай

Затъмнение, фалшив здрач и какво още ни очаква в грандиозния месец на небесни събития

Надяваме се на ясни вечери пред нас този месец, тъй като има доста небесни събития, които ще осенят мартенското небе. Равноденствието ще бъде в 3:06 ч. UTC (Coordinated Universal Time) на 20 март (22:06 ч. ET (Eastern Time) на 19 март), като това е моментът, в който северното полукълбо навлиза в пролетта, а южното полукълбо навлиза в есента.

Този месец е и най-хубавото време да видите най-малката планета в Слънчевата система. Меркурий ще бъде най-ярък и най-отдалечен от Слънцето, само че двете събития не се случват на една и съща дата.

You Are In For A Spectacular Month Of Celestial Events
— IFLScience (@IFLScience)
Не е нужно обаче да избирате съответна дата. От 9 март Меркурий ще бъде ослепителен и над хоризонта след залез слънце. Яркостта му ще доближи своя пик към седмица по-късно, само че ще продължи да се отдалечава от Слънцето. Той ще доближи оптималното си разстояние от Слънцето на 24 март, макар че ще бъде по-слаб, в сравнение с в средата на март.

Ако нямате шанс с времето и нито една ясна вечер или явен западен небосвод, Меркурий ще доближи най-голямата си елонгация първо на 5 септември, а по-късно още веднъж на 25 декември.

Юпитер ще бъде явен и забележим и в западното небе, а в случай че имате телескоп, можете да видите и планетата Уран. Двете планети ще се срещнат в небето в средата на април и през целия март ще можем да забележим Уран, Юпитер и Меркурий в една линия.

Ето още няколко неща, които да вършим по залез слънце. Ще имаме късмет да забележим подправения здрач – вечерното копие на подправената зора – преди 21 март. Това, което ще наблюдавате е зодиакална светлина, триъгълно зарево на запад, откакто Слънцето е залязло. Тя се основава от прахуляк в равнината на Слънчевата система и е най-ярка в зодиакалната лента - пътят на Слънцето и Луната през небето.

Поради ориентацията на земната ос по време на пролетта в северното полукълбо е по-лесно да се види след здрач. През есента ще можете да го видите преди зазоряване. За южното полукълбо е противоположното, тъй че би трябвало да погледнете на изток преди зазоряване, с цел да забележите тази подправена зора. За зодиакалната светлина се нуждаете от ясна видимост на хоризонта с мрачно небе и без светлина в посоката (запад или изток), в която гледате.

A total is coming the way of the U.S. next month and wants to help you view the spectacular celestial event safely.
— Digital Trends (@DigitalTrends)
Ако всичко това не ви е задоволително, имаме още едно вълнуващо събитие за края на месеца: отчасти лунно затъмнение. През нощта сред 24 и 25 март Луната ще премине през полусянката на Земята. Този вид затъмнение не оцветява Луната в алено, само че в последна сметка я прави да наподобява доста по-тъмна от нормалното пълнолуние.

Ще се вижда от Западна Европа чак до Източна Азия и Австралия, с най-хубавата панорама (и най-лесните за наблюдаване часове) в Америка. Цялата работа по затъмняването и повторното осветление продължава повече от четири часа. И в случай че сте в Северна Америка и това ви основава чувство за тресчица за затъмнение и не забравяйте, че две седмици по-късно ще има цялостно слънчево затъмнение, което пресича континента от Мексико до Канада.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР