Надяваме се другата седмица да асфалтираме и обезопасим пътя, който

...
Надяваме се другата седмица да асфалтираме и обезопасим пътя, който
Коментари Харесай

Асфалтират другата седмица обходния маршрут на пътя Смолян-Мадан


„ Надяваме се другата седмица да асфалтираме и обезопасим пътя, който ще заобиколи срутището на пътя Смолян – Мадан ”, съобщи ръководителят на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура ” инж. Дончо Атанасов по време на брифинг по отношение на голямото свлачище, повлякло земна маса и скали още при започване на месеца, съобщи кореспондент на БГНЕС.

[i]БГНЕС напомня, че голямото свлачище край Смолян затвори изцяло пътя сред Смолян и Мадан. Все още 11 селища в региона са със усложнен достъп.

Укрепването на свлачището ще коства страната към 7 милиона лв., а работата ще продължи над половин година.

Докато тече работата по укрепването, жителите на селата в района ще могат да употребяват краткотраен обходен път през село Влахово. Предварителните планове демонстрират, че построяването му ще коства половин милион лв. и ще бъде подготвен до една седмица. [/i]

„ Срутището ненадейно потегли на 6 март, на 9 март бях там с няколко цели. Първо да огледам цялото срутище. Изпълнението на водопровода е над остарелия, който не е демонтиран и играе ролята на дренаж. Това е на към 200 метра над пътя", разяснява Атанасов, като добави, че досега по тези връзки действието на водопровода и енергийния систематичен оператор нямат никакви проблеми. Започнало е прокарването на нов път.

Инж. Атанасов акцентира, че на следващия ден пътят ще бъде продънен и отворен. В рамките на другата седмица пътят ще бъде асфалтиран и обезопасен, с цел да бъде налично прекосяването на коли. Осигурени са задоволително рейсове за връзка с регионалния център.

Областният шеф и кметът на Смолян през днешния ден ще се срещнат с кметовете на всички села, които са наранени от затварянето на основния път. „ От през днешния ден върви геодезично снимане, а от на следващия ден спомагателна геология, която би трябвало да се извърши в този сектор “, добави Дончо Атанасов.

„ Най-важното е да няма обществено напрежение при такива тежки обстановки. Имаме стегната организация. За хората ще бъдат обезпечени колкото е належащо транспортни средства, с цел да имат връзка с регионалния град. Имаме различни направления. Всичко е обвързвано и с метеорологичните условия, които чакаме в идващите 2-3 дни с ниски температури. Работата продължава непрекъснато и молбата ни е за самообладание на хората, които не трябва да се усещат изолирани. Старият път, до момента в който не стартират укрепителни мероприятия на масива, няма по какъв начин да отговоря по кое време ще бъде пуснат “, добави още той.

„ На базата на механизма на развиване на срутищния развой, нашето предложение към АПИ е, че на този стадий не е възможно разчистването на пътя и обезпечаването на прекосяването през него ”, съобщи доцент доктор Стефчо Стойнев, който е началник на катедра „ Хидрология и инженерна геология “ в Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски “ и началник на основаната експертна група по случая.

Според него аргументите са, че срутените скални маси играят контрафорсна роля. Той добави, че в случай че се отнеме част от тези скални маси, това би нарушило равновесието на блока от горната страна и има риск цялото скално количество да се озове на пътя или в долината на река Черна. Взетото решение за обходен път е вярно, тъй като даже да се тръгне към почистване на тези скални маси, ремонтирането и възобновяване на пътя, също изисква затварянето му за към 4-6 месеца.

„ Проучвателните планове могат да се правят и в това положение, само че самите възстановителни работи би трябвало да изчакат стабилизацията на процеса и затихването му. Отварянето на пътя непременно не е най-важното, доста по-важни са строителните процеси, свързани с сигурността. Зоната на остарелия тръбопровод би трябвало да се ремонтира и обезопаси. Задължително би трябвало да се тампорират пукнатините “, добави още Стойнев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР