Надявам се сключените договори на Местните инициативни групи /МИГ/ по

...
Надявам се сключените договори на Местните инициативни групи /МИГ/ по
Коментари Харесай

Как според министър Вътев може да се спомогне преодоляването на демографската криза в селските райони?

„ Надявам се подписаните контракти на Местните инициативни групи /МИГ/ по метода „ Водено от общностите локално развиване “ да спомогнат за превъзмогване на демографската рецесия в селските региони. “

Това разяснява аграрният министър Кирил Вътев по време на среща с кметове на общини в Министерството на земеделието и храните /МЗХ/. По думите му задачата е да се подобрят изискванията на живот в селата и дребните градове посредством обезпечаването на занаят.

Дискусията се организира в границите на публична гала по връчването на контракти по Програмата за развиване на селските региони (2014-2020 г.), на която министър Вътев и заместник-министър Таня Георгиева връчиха 107 контракта за финансиране по подмярка 19.1 „ Помощ за подготвителни действия “ за дребни пилотни планове на Местни инициативни групи (МИГ) по метода „ Водено от общностите локално развиване “ на 80 кмета на общини.

Договорите са на обща стойност близо 5 млн. лв. , които ще се употребяват за подготовка и координиране с локалните общности на тактики за ВОМР за програмния интервал 2023 – 2027 година на територията на 196 общини в страната .

По време на срещата с кметовете министър Вътев акцентира, че разчита с общи старания да се построи конкурентоспособно земеделие , което може да бъде мощна обществена стратегия и да има голямо демографско значение и да спре обезлюдяването на селските региони.

Във връзка със съществуващия проблем по отношение на раздаването на пасища не по предопределение на хора, които нямат животни, министърът акцентира, че ще се подхващат ограничения за преустановяване на тази порочна процедура.

Министър Вътев увери че Министерство на земеделието и храните и държавните горски предприятия работят, с цел да се подсигурява. Към момента над 40% от популацията се е снабдило с дърва за огрев в съпоставяне със същия интервал на предходната година, разгласи министърът.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР