Надявам се съвсем скоро договорите с американските централи да бъдат

...
Надявам се съвсем скоро договорите с американските централи да бъдат
Коментари Харесай

Васил Велев: Надявам се съвсем скоро договорите с американските централи да бъдат прекратени

Надявам се напълно скоро договорите с американските централи да бъдат прекъснати, тъй като високата цена на тока попречва вложенията у нас. Това съобщи в студиото на ''Плюс-минус'' по Нова телевизия ръководителят на АИКБ Васил Велев във връзка желанието на държавното управление да приключи контракта за изкупуване на електрическа сила от американските централи.

,,Договорът би трябвало да бъде преустановен едностранно, тъй като за нас няма никакъв риск - това упражнение към този момент е било играно от Полша и за нея нямаше последствия'', показа Велев.

Той добави още, че българското държавно управление е наело интернационална консултантска компания във връзка с възможни неустойки, като уточни, че такива са малко евентуално, защото инвестицията е от дълго време изплатена.

На въпрос с какъв брой би спаднала цената на електрическата енергия, в случай че бъдат прекъснати тези контракти, Васил Велев разкри, че единствено за единия контракт - този с ''Марица-Изток 3'', надплащането е 9 лв. на мегаватчас.

Той разясни, че щом бъдат развалени договорите, цената на електрическата енергия към този момент ще се образува както е в целия Европейски Съюз и няма да има свръхобогатяване на една компания, а самата електрическа енергия ще бъде по-добра и за семействата, и за промишлеността.

,,Най-добре би било договорите да се скапват в идващите няколко седмици, тъй че самата централа да може да взе участие в търговете за потенциали до края на годината. На тази база ще може да се заплаща лимитирана държавна помощ. Трябва в обозримо бъдеще да се прекратят тези договори'', сподели Велев и показа мнението, че България би трябвало да върви към нисковъглеродна стопанска система.

,,Ако не предприем проведено придвижване в тази тенденция, ще има доста тежки последствия'', предизвести ръководителят на АИКБ в умозаключение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР