Надявам се промените в Конституцията да решат най-вече проблемите с

...
Надявам се промените в Конституцията да решат най-вече проблемите с
Коментари Харесай

Захариева: По темата за главния прокурор и гражданството на министрите има най-много напрежение

„ Надявам се измененията в Конституцията да решат най-много проблемите с доверието в правосъдната система и не просто на думи, само че и в действителност българските жители да усещат, че правосъдната система работи заслужено. " Това съобщи пред Българска национална телевизия депутатът от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева.

Захариева уточни, че през първите седмици на публичното разискване фокусът се е изместил към промяната на националния празник. Сега са минали в друга прекаленост - пълномощията на основния прокурор:
" Това е най-експлоатираната тематика и провокира най-вече напрежение. Идеята в никакъв случай не е била да няма основен прокурор, дори ГЕРБ се изказвахме срещу сходни хрумвания. Не можем обаче да имаме и основен прокурор, който е тотално безотчетен и безотговорен. Текстът ще бъде уравновесен, има съществено единодушие. "

Конституционните промени са нужни, с цел да се засилят самоуправлението и независимостта на съда и отчетността на прокуратурата, сподели още тя. Гражданството на министрите също е много спорна тематика.

Екатерина Захариева сподели още, че разговорът сред трите обединения - ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи е добър. " Работим с всички, въпреки и да имаме диспути и несъгласия ". Няма сделка една трета от регулаторите да отидат за Движение за права и свободи, безапелационна е тя. Работи се и по текстовете за регулаторите, защото е имало рецензии, че той е просто декларативен и не съставлява правна норма.

" Успяхме да намерим баланс - не е наложително всички да се избират с по-голямо болшинство от елементарното, само че въпреки всичко за някои значими е редно такова болшинство да може да се планува в закон. Всички вносители сме съгласни и мисля, че подобен текст ще се одобри на второ и трето четене. " – разясни тя.

Захариева разяснява, че никой в ГЕРБ не желае да води " риск мениджмънт " във връзка с държавното управление, само че има общи цели, поради които то продължава да е на власт.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР