Надявам се президентът на Република Северна Македония да осъзнае, че

...
Надявам се президентът на Република Северна Македония да осъзнае, че
Коментари Харесай

Румен Радев: Вписването на македонските българи в Конституцията на РСМ ще помогне за скъсване с идеологемите на тоталитарното минало

Надявам се президентът на Република Северна Македония да осъзнае, че вписването на македонските българи в Конституцията е в помощ на скъсването с идеологемите на тоталитарното минало и за демократизирането на страната. Това съобщи президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за изявлението на Стево Пендаровски, че липсва градивен разговор сред двамата.

Румен Радев подсети за поредните старания на България за европейската интеграция на югозападната ни съседка, както и за многочислените си предложения към своя сътрудник да посети страната ни през последните години. „ Единственото посещаване на президента Пендаровски беше в границите на формалното въвеждане в употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България на 1 октомври 2022 година В резултат на подпомагане от българска страна РСМ получи тогава финансова помощ от Европейския съюз за закупуване на електрическа енергия “, напомни президентът. Румен Радев акцентира още, че България ще продължи да слага въпроса за ефикасното съблюдаване на правата на македонските българи, а тяхното регистриране в Конституцията на РСМ е нужда, с цел да стартира югозападната ни съседка договаряния за участие в Европейски Съюз.

Не единствено, че не предлагаме нашите МиГ-29 на Украйна, само че летците ни не престават да летят, да дежурят на тях и вършим всичко допустимо те да бъдат и ремонтирани, уточни президентът запитан за изявления, че страната ни е изразила подготвеност да подари своите изтребители на Украйна. „ Ако ние бяхме предложили нашите МиГ-ове, те в този момент щяха да са в Украйна дружно с МиГ-овете на Полша и Словакия “, сподели още президентът.

В отговор на въпрос за първото съвещание на 49-ото Народно заседание, президентът уточни, че невъзможността да се избере ръководител на Народното събрание ще докара до блокиране и на процеса по осъществяване на съвещания с политическите обединения за сформиране на държавно управление, както и за връчване на изследователски мандат. Надявам се да има примирение, разсъдък и разговор сред партиите, добави Румен Радев. Президентът още веднъж акцентира, че има неотложни и наложителни дейности, които 49-ото Народно събрание би трябвало да предприеме, както за съставянето на постоянно държавно управление, по този начин и във връзка с законодателната активност.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР