Надявам се, носителят на третия мандат да е Демократична България,

...
Надявам се, носителят на третия мандат да е Демократична България,
Коментари Харесай

Делян Добрев: Надявам се, носителят на третия мандат да е Демократична България

Надявам се, носителят на третия мандат да е " Демократична България ", тъй като от там виждам късмет да се сътвори държавно управление. Ако там е мандата, ние към този момент сме декларирали нашата поддръжка, както и Политическа партия, което автоматизирано значи 140 депутати. Надявам се повече партии да се включат в това ръководство - съобщи в студиото на " Още от деня " ръководителят на енергийната комисия в Народно събрание и народен представител от ГЕРБ Делян Добрев.

По отношение на енергийната политика у нас, Добрев акцентира, че има ясна визия за българската енергетика. Тази седмица беше взето решение за 7-и и 8-и блок на АЕЦ " Козлодуй " - това е визия за десетилетия напред. Първият блок ще е подготвен евентуално след към 8 години, а втория ще е подготвен след 15 години и ще работят още 60 година, добави той.

" Общата европейска цел е да понижим излъчванията с 55% като вземем за базова година 1990. Това е задачата за всички страни в Европейски Съюз. Тази цел сме я постигнали първи в Европейски Съюз. Ние сме отличниците в Европейски Съюз във връзка с понижаване на въглеродния отпечатък. Вторият най-сериозен мотив е, че нашият въглероден отпечатък в Европейски Съюз е 1,5% от замърсяването в Европейски Съюз. Германия е с 12%, Полша с 14%. Всички други страни са с по-голям въглероден отпечатък от България. Държавата, която минимум замърсява е страната, която е отличникът в Европейски Съюз във връзка с климатичните цели е осъдена най-вече ", изясни Делян Добрев.

По думите на Добрев невероятно е да се внедрят нови две нуклеарни мощности в АЕЦ " Белене " както предложи служебният енергиен министър.

" След началото на войната в Украйна, само че и преди, този план беше неосъществим, тъй като ние не можем да го финансираме и не е ясно по какъв начин този план ще се извърши въобще. Той беше занимателен, тъй като коства 10,5 милиарда и ние не можем да си го позволим. Средната цена на електрическата енергия тогава от него беше 75 евро, което на фона от 20-30 евро на електрическата енергия, сега когато се вземаше това решение, изглеждаше немислимо ", посочи Добрев.

По отношение на " Лукойл " бяха признати 4 закона, с които да се подсигурява първо тази дерогация, която беше дадена на компанията няма да е в нейна изгода. Според Добрев това е най-важният законопроект.

" Лукойл " прибраха едни 3 милиарда лв. от българските консуматори. Вместо горивата да падат по този начин, както пада цената на уралския петрол, те в България от самото начало вървяха нагоре. И това, което направихме с този закон е, че 70% от разликата сред двата типа брент ще отива във фонд за енергийна сигурност, който е държавен ", изясни още Делян Добрев.

Критерият за това кой ще получава обезщетения ще бъде оптималния застрахователен предел, т.е. тези, които взимат заплати над този предел, те няма да имат право да получават обезщетения - едвам няколко % от популацията няма да ги получат за горивата, добави Добрев.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР