„Надявам се министър-председателят в оставка да е взел решението за

...
„Надявам се министър-председателят в оставка да е взел решението за
Коментари Харесай

Радев: Надявам се Петков да е обмислил мащабите от изгонването на руските дипломати


„ Надявам се министър-председателят в оставка да е взел решението за изгонването на съветските дипломати от България въз основата на солидна и достоверна информация и да го е обмислил добре и като мащаби, и като последици “.

Това разяснява в Мадрид президентът Румен Радев преди срещата на върха в НАТО. Той посочи, че не може да дискутира този въпрос, тъй като не разполага с нужната информация.

По думите на президента срещата на върха на НАТО стартира в основен миг при радикална смяна на стратегическата среда за сигурност вследствие на съветската експанзия в Украйна и засилена конкуренция сред главните стратегически играчи на световната сцена.

" На тази среща следва да приемем новата стратегическа идея на НАТО, която ще дефинира заканите и рисковете пред сигурността и новите политически и военни задания пред Алианса. Новата среда за сигурност изисква и нови подходи и решения, които да подсигуряват, че войната в Украйна няма да усили своя териториален обсег ", съобщи Радев.

" След десетилетия на фокусиране върху битката с тероризма и укрепването на мира надалеч от нашия район, Алиансът се връща към своята същинска задача – да бъде поръчител на суверенитета, сигурността и териториалната целокупност на членовете, а също по този начин това значи нараснала отговорност и единение, които ще демонстрираме на тази среща4, сподели още президентът.

България интензивно взе участие в полемиките по новата стратегическа идея, обвързвана най-много със основаването на нови съответни отбранителни качества, повишение на логистичния потенциал на енергийната и транспортна съгласуваност с ловко и дейно потребление на общите фондове на НАТО.

Радев напомни, че през 2019 година Българи беше измежду основателите за основаване на ускорители за нововъведения в защитата и на фонда за нововъведения в НАТО. Това също ще бъде измежду главните акценти на срещата през днешния ден.

„ За нас е от стратегическо значение освен да внедряваме водещи софтуерни решения в построяването на личен защитителен потенциал, само че и да интегрираме нашата отбранителна промишленост и просвета във водещите софтуерни и индустриални планове на НАТО “, сподели президентът.

България чака да се прегледат и въпросите за превъзмогване на вторичните резултати от войната в Украйна, като световната опасност за продоволствената сигурност и произлизащите от това нови мигрантски талази.

„ С интерес чакаме и най-накрая поканата към Швеция и Финландия към присъединение към Алианса “, добави Румен Радев.

Що се отнася до укрепването на източния фланг следва да се вземат значими решения за дълготрайната акомодация на отбранителния издържащ капацитет.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР