Надявам се, че скоро новите управляващи ще разберат, че не

...
Надявам се, че скоро новите управляващи ще разберат, че не
Коментари Харесай

Тома Биков пред Tribune.bg: Приетият вариант на мораториума е в полза на зеленото лоби. Рискуваме да навлезем в много тежка енергийна криза

Надявам се, че скоро новите ръководещи ще схванат, че не са към този момент в предизборна акция и е извънредно време да стартират да приказват истината
Интервю на Tribune.bg с депутата от ГЕРБ-СДС Тома Биков за гафовете на Кирил Петков и Румен Радев, обещанията на премиера във връзка с Република Северна Македония, предлагането за безвъзмездна детска градина, новия устав за организацията и активността на Народното събрание и наложения мораториум върху цените на тока, парното и водата.

Как бихте коментирали гафа, който министър председателят Кирил Петков позволи по време на първото си посещаване в Брюксел, като съобщи, че страната ни би трябвало да построи втори мост над Дунав, а ние към този момент си имаме два.

През последните два-три дни виждам една такава наклонност – той споделя нещо и след това се изяснява, че не е желал да каже това. Дано да е лапсус.

Премиерът също така очевидно се пробва да замаже някак коментара, който президента Радев направи за Крим. Той през днешния ден сподели, че във връзка с Украйна сме солидарни с позицията на Европейски Съюз и НАТО, какво смятате за това?

Г-н Радев употребява тази тематика преди изборите. След изборите даже самият той си препотвърди позицията за Крим. Аз мисля, че с тези тематики, имайки поради, че всички знаем каква е общата позиция на страната, би трябвало те самите да се преценяват, даже в предизборна акция. Г-н Радев явно разчиташе да го поддържат хора, които считат, че Крим е съветски, те го поддържаха и в този момент им споделя истината.

Какво е мнението Ви във връзка обещанията на Кирил Петков, че до 6 месеца ще се разберем с Република Северна Македония?

Нека да забележим! Аз слушам и за Консултативен съвет за национална сигурност, чух, че нашият парламент ще прави нещо с македонския парламент. Аз бях член на групата за другарство с Република Северна Македония четири години в 44-ото Народно заседание и не виждам по какъв начин двата Народното събрание могат да създадат нещо кой знае какво като оперативна работа. Нещо повече, ще подчертая, че Македония към този момент повече от година, в случай че не и по-дълго, няма дипломат в София и съгласно мен преди двата Народното събрание да стартират да дебатират нещо по неразбираем метод е добре президентът Радев да призове македонските си сътрудници да си пратят дипломат първоначално. Второ - не зная за каква позиция приказват те, само че аз дотук не съм видял Македония да направи една отстъпка във връзка с България. Ако те не са трансформирали позицията си, не зная по какъв начин ние да променим нашата. Ако новите ръководещи имат някакви хрумвания, да излязат да ги кажат ясно. Не знам за какви шест месеца приказва господин Петков, той би трябвало да го изясни, а господин Радев би трябвало да изясни за какво привиква Консултативен съвет за национална сигурност. Той не беше свиквал подобен близо две години. Каква опасност за националната сигурност сега има, въобще какво отношение има националната сигурност към този проблем? Според мен се търси заслон, с цел да извърнат позицията си на 180 градуса, това вършат – единият вероятен заслон е Народното събрание, а другият - Консултативният съвет за национална сигурност. Но би трябвало да се знае, че сега решенията се взимат от Румен Радев и Кирил Петков. Оттам нататък Народното събрание, Консултативният съвет за национална сигурност, консенсуса… Аз не знам по какъв начин търсят консенсус и с кого го търсят.

Правителството разгласи, че ще има безвъзмездни детски градини, само че отложиха решението и очевидно няма да се случи скоро, по какъв начин ще коментирате?

Те имаха предложение и за зеленият документ, да бъде въведен за Министерски съвет, дори трябваше да е първото нещо, което Кирил Петков щеше да направи, пък се отсрочи и то. Трябваше тази седмица да гледаме зеления документ и за Народното събрание, и то се отсрочи. Надявам се, че скоро ще схванат, че не са към този момент в предизборна акция и е извънредно време да стартират да приказват истината. А пък какви безвъзмездни неща ще има, ще забележим в бюджета за 2022 година, който междудругото, съгласно мен, още въобще нямат концепция какъв ще бъде.

Какво смятате за новия устав за организацията и активността на Народното събрание, има ли фактически опит да се заглуши опозицията, както се чу и по време на дебатите в пленарна зала?

Имаха някакви такива планове с ограничение на опозицията, което не кореспондира с техните поръчки за цялостна бистрота и за връщане на ръководството в Народното събрание, само че считам, че какъвто и да е правилникът, опозицията ще бъде дейна и ще бъде чувана.

Вече е в действие мораториумът върху цените на тока, водата и парното, който пристигна по ваше предложение, само че след това беше изменен неговия период. Много специалисти настояват, че откакто падне, цените фрапантно ще се вдигнат. Какво смятате по този толкоз значим въпрос?

Вариантът за мораториума на ръководещото болшинство ограничи КЕВР да взима каквито и да било решения, което съгласно мен е неточност, тъй като пълномощията на КЕВР не са единствено във образуването на цената на електрическата сила, те имат много сериозна роля и в субсидирането да вземем за пример на възобновимите източници на сила, по този начин наречените ВЕИ-та. С вчерашното решение ВЕИ-тата през идващите шест месеца ще получат към 250 милиона дотация в случай, че продават цената на тока и сега на извънредно висока цена, и в идващите месеци ще продължи да е по този начин. От ГЕРБ-СДС се опитахме да предотвратим това с една добавка към решението за мораториума, те го отхвърлиха и аз настоявам, че това беше лобистко гласоподаване на цялото ръководещо болшинство в интерес на зеленото лоби. В същото време през днешния ден чух, че ЕРП-тата ( Електроразпределителните сдружения в България) споделят, че би трябвало да бъдат обезщетени с 250 милиона лв., отново със същата сума, тъй като те в действителност ще губят от това, че не може да се усили цената на тока в случай, че тя е доста висока на свободния пазар. Ако ръководещите желаят най-малко да закрепят ситуацията, би трябвало да вземат тези 250 милиона лв. от зелените предприемачи и да ги дадат на ЕРП-тата и по този метод да задържат цената на тока към този момент за битовите консуматори без това да се окаже съдбовно за енергийната система на страната. Защото със настоящия мораториум, който беше признат от тях и ние не подкрепихме, рискуваме да навлезем в доста тежка енергийна рецесия, освен ценова.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР