Надявам се, че днешният отказ на Народното събрание да стартира

...
Надявам се, че днешният отказ на Народното събрание да стартира
Коментари Харесай

Денков: Следващите действия на партиите ще покажат кои от тях се интересуват само от тясно груповите си интереси

Надявам се, че днешният отвод на Народното събрание да започва своята работа е миг на уязвимост обвързван с резултатите от изборите, разяснява министър председателят Николай Денков при започване на държавното съвещание.

Действията на партиите през идващите дни обаче ще покажат кои политически сили се интересуват единствено от тясно груповите си партийни ползи и кои от ориста на България, добави министър председателят и посочи, че през днешния ден Министерски съвет ще одобри обновения проект за приемане на еврото от 1 януари 2025 година.

По-рано министър председателят дава отговор на въпроси във Facebook, като съобщи, че ЦИК не се е справила добре този път с провеждането на изборите, нарушила е Изборния кодекс, не е изчакала до дъно периода, който бил нужен за валидиране на машините.

Той добави, че ЦИК е групов орган и не предстои на административна и наказателна отговорност непосредствено, само че за това несправяне, съгласно него, би трябвало да се търси промяна на съставай. Още повече, че този състав на ЦИК е от времена, когато политическата настройка беше напълно друга и не отразява действителността сега, добави той, като посочи, че това би трябвало да направи Народно събрание.

Той разяснява и поисканата от него оставка на ръководителя на ДАНС Пламен Тончев, както и отхвърли на президента да го освободи. " Президентът няма никакво право да отхвърля поисканата промяна на ръководителя на ДАНС, тъй като той ми пречи да си извършвам отговорностите ", съобщи министър-председателят

Мотивите за оставка на ръководителя на ДАНС не са слаби, единият от тях е, че той прикрива нарушавания на закона за класифицираната информация с неговия заместител, сподели министър председателят. Мотивите са свързани и с проявление на политически пристрастия, каквото право той няма. Мотивите са доста съществени, акцентира Денков.

Той сподели, че е намерил претекстовете с които е освободен предшественикът на сегашния ръководител. " Мотивът е един единствен и той е, че е изискал дълготраен отпуск ", съобщи Денков. В съпоставяне с претекстовете, които аз съм показал за прикриване на нарушавания на закона, за политически пристрастия, това е доста по-несериозен претекст. Мотивите на премиера са три страници, които са оповестени, през днешния ден ще публикуваме и другите, тъй че всеки ще може да съпостави и да види защо става дума, сподели министър председателят.

Той цитира член 105 от Конституцията, в който написа, че Министерският съвет обезпечава публичния ред и националната сигурност. Член 7 от Закона за ръководство и действие на системата за отбрана на националната сигурност споделя, че министър-председателят реализира общото управление на разследващата общественост.

" Президентът няма никакво право да отхвърля поисканата промяна на ръководителя на ДАНС, тъй като той ми пречи да си извършвам отговорностите, които имам по Конституция и по закон ", съобщи министър председателят.

Отново той надвишава пълномощията си, а доводът, че желае някой да овладее службите е неплатежоспособен, тъй като, когато се назначава идващият ръководител на ДАНС, той би трябвало да бъде координиран с президента, акцентира Денков. Трябва да мога да работя с ръководителя на ДАНС, с цел да мога да си правя работата. Няма метод ръководител на ДАНС да бъде човек, който не желае да работи с мен, уточни министър председателят. Радев би трябвало да подпише и ще го направи. Ако той не го направи, това значи, че в случай че не дай си Боже, стане нещо в областта на националната сигурност, той ще носи отговорност, съобщи министър председателят.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР